Ergens in het zuiden van Polen, ligt de mooie stad Krakau, een van de belangrijkste cultuursteden van Midden-Europa. Daarom wordt Krakau ook wel het Florence van Polen genoemd, volgens velen zelfs de mooiste stad van Europa. Vorig jaar waren daar enkele dagen achtereen honderden kerkplanters bij elkaar voor de City to City Europe Conference.

 

Dinsdag 30 oktober

Rond een uur of negen vult de zaal zich met zeshonderd mensen vanuit heel Europa. Bijzonder is het grote aantal deelnemers uit het voormalige Oostblok. Vanuit Hongarije zijn er maar liefst 93 deelnemers naar Krakau afgereisd. Ze zijn gekomen met het verlangen in hun hart, dat de kerk zich vernieuwt, zodat ze (weer) missionair wordt. Deze dinsdag staat in het teken van toespraken van dr. Tim Keller uit de Verenigde Staten. Het overkoepelende thema waarover hij zal spreken is: Movement of the gospel… (letterlijk vertaald: de beweging van het evangelie…).

Het eerste deelthema komt heel dichtbij: hoe beweegt het evangelie zich in mij? Leef ik vanuit het evangelie? Wat zegt het evangelie mij? Word ik telkens weer geraakt door het evangelie, door de blijde boodschap van Jezus Christus? ’s Middags gaat hij in op de vraag naar de beweging van het evangelie in de kerk. Hoe zit de kerk in elkaar? Is de kerk nog een licht in de duisternis? De wereld is geseculariseerd, weet weinig meer van God. Hoe springen wij als kerken in die leegte? Nemen we de taak van het getuigen op ons, of laten we het afweten? Stuk voor stuk belangrijke, maar ook confronterende vragen. Want hoe zijn wij als gemeente met deze dingen bezig? Zijn wij (nog) een licht in deze geseculariseerde wereld?

Aan het einde van de dag vertellen een aantal kerkplanters uit verschillende landen over hun ervaringen. Mooie verhalen, maar het is ook ploegen op de rotsen. Maar… we mogen grote dingen verwachten om grote dingen te doen in de Naam van Christus, Die alle macht heeft, aldus Keller. Aan het einde van de middag worden we ondergedompeld in de Poolse keuken. Brood, vlees, salade, Pools bier en gesprekken… Een waardige afsluiting om alles nog eens de revue te laten passeren.

 

Woensdag 31 oktober

De tweede dag van de conferentie begint met zingen, lezen en gebed. Wat is het bemoedigend om met zoveel verschillende mensen uit Europa samen God groot te maken en Hem te loven en te prijzen. Daarna opnieuw Tim Keller op het podium voor een toespraak. Het thema is: De beweging van het evangelie in de stad en het dorp. Als de gemeente een Woord voor de omgeving heeft, dan gaat men dat ook zien. Dan gaat er iets veranderen in de omgeving waar je woont omdat de mensen iets van Jezus’ liefde gaan merken. Hoe kunnen wij onze omgeving in vuur en vlam zetten voor Jezus Christus? Zijn wij niet te veel naar binnen gericht geraakt? Wat doen we met de opdracht van de Here Jezus om de volken bekend te maken met het evangelie van liefde en genade?

Na de lunch gaan we uiteen voor een paar workshops. De eerste workshop die ik volg heet: Why we work, how to work. Werken is niet een noodzakelijk kwaad of een middel om brood op de plank te krijgen. Ons werk is een gave, maar bovenal een roeping van de Here God. Ons werken is bedoeld om te laten zien wie God is. Dus in ons werk mogen we dat dan ook laten zien! Door ons werk mogen we anderen de liefde van God, door Jezus Christus, laten zien. De tweede workshop is: (Re)Focus as a church planter. In het werk in de gemeente gaat het onder de zegen van de Here vaak goed gelukkig.

Toch zijn er ook momenten dat het niet lekker loopt. Dat zaken bij de handen afbreken. Wat doe je dan? Ga je in een hoekje zitten huilen, of herpak je jezelf en verwacht je het ook dan van de Here Jezus Christus? Het is belangrijk te allen tijde dichtbij Hem te blijven. Zijn juk is zacht en zijn last is licht. Het mooiste moment van de dag was het moment van gebed met twee andere Europeanen (een Hongaar en een Noorse). Samen hebben we voor elkaar en elkaars gemeenten gebeden.

 

Donderdag 1 november

Deze morgen houdt Tim Keller zijn laatste toespraak. Hij spreekt over de beweging van het evangelie in de wereld. We hebben een Woord voor de wereld! En het Woord zet mensen in beweging. Het Woord wil je niet voor jezelf houden, dat Woord wil doorgegeven worden. Ook in een sterk geseculariseerd Europa, Nederland en in de steden en de dorpen waar we wonen. Het werk hangt gelukkig niet alleen af van ons mensen. De heilige Geest gaat met ons mee en geeft de woorden die wij mogen spreken. Het hoogtepunt van de morgen was de viering van het Avondmaal met elkaar. De Here Jezus is het die ons aan elkaar verbindt, waar je ook maar vandaan komt. Je vindt elkaar in het eten van het brood en het drinken van de wijn. Het lichaam van Christus gebroken, zijn bloed vergoten, tot een volkomen verzoening van al onze zonden!

 

Arrie Mak, Broeksterwoude


Commentaar

  • Redenen tot dankbaarheid 2024-11-23 09:35:54

    Op het moment dat ik dit commentaar schrijf, is het dankdag voor gewas en arbeid. De Bijbel op...

  • Skincare routine 2024-11-09 16:44:34

    Vandaag de dag zijn er heel wat filmpjes op Youtube te bekijken die gaan over het verzorgen van je...

  • Dirk de Groot 2024-10-25 17:15:47

    Woensdag 6 november aanstaande is het, D.V., dankdag voor het gewas en de arbeid: we brengen onze...

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...