Peter van de Kamp werkte jarenlang als docent Praktische Theologie aan de Theologische Universiteit Kampen. Hij hield zich vooral bezig met pastoraat, diaconaat en persoonlijke professionele vorming: vakgebieden die in de dienst van de kerk geweldig belangrijk zijn, en – ik denk aan de persoonlijke professionele vorming – ook steeds belangrijker worden. Vandaag predikant zijn vraagt heel wat. Wat is er veel veranderd en wat verandert er nog altijd veel. Als ik alleen al denk aan alles wat anders geworden is sinds ik zelf predikant geworden ben, is er heel wat.
In deze bundel die uitgegeven werd ter gelegenheid van het afscheid van dr. Van de Kamp delen een groot aantal collega’s verhalen waarin zij reflecteren op ‘ontmoetingen’ met (het werk van) Peter van de Kamp. In de bundel komt een breed scala aan thema’s langs, die geclusterd zijn rond drie hoofdgroepen. Het gaat om verhalen die de praktijk zichtbaar maken, om verhalen waarin reflectie plaatsvindt, en verhalen die de Bron laten spreken. De vele hoofdstukken getuigen van de breedte van het aandachtsveld van het werk van Van de Kamp, en tegelijkertijd van de veelkleurigheid en diversiteit van de verschillende auteurs – het zijn er 23 – die zich op de een of andere manier ‘aangesproken’ voelden door zijn werk. Het lijkt vooral een theologische bundel, maar juist door de breedte van de thematiek is er heel wat in te vinden dat gezien mag worden als vertaling van theologie naar praktijk. En daar valt heel wat van op te steken.
Jan van ’t Spijker, Hoogeveen
Hans Schaeffer en Geranne Tamminga-van Dijk (red.), Verhalen om te delen. Bij het afscheid van Peter van de Kamp , Buijten & Schipperheijn Motief: Amsterdam, 2019, 188 p., € 19,90, ISBN 978 94 6369 029 4.