‘Ik zou niet graag in zijn schoenen staan.’
Een uitspraak die u vast wel kent. Maar kent u deze ook?
‘Zolang ik geen twee weken in de mocassins van mijn buurman heb gelopen, zal ik hem niet aanklagen of veroordelen.’
Deze spreuk staat geschilderd op de wand van een hut in een Amerikaans indianenreservaat. Het zet je aan het denken, welk principe zit hier achter?
Zo’n spreuk brengt me op Paulus.
Nee, Paulus is niet in de Amerika geweest. Kende vast geen Indianen, maar bracht wél het principe van deze spreuk in praktijk. Of zou die Indiaan Paulus kennen? En als die Indiaan het principe van Paulus in praktijk brengt, wat is dan de boodschap en wellicht de opdracht aan ons? U begrijpt het vast wel, voor de antwoorden moeten we bij de Bijbel zijn.
Paulus, die de Joden een Jood werd en de Grieken een Griek. Hij paste soms nog de besnijdenis toe. Hij legde een keer zelfs de nazireeërsgelofte af.
Dat deed hij louter ter wille van de Joden. Zelf had hij met die Joodse leefwijze grotendeels gebroken. Dezelfde Paulus die, als hij verkeerde in kringen van christenen uit de heidenen, zich juist distantieert van de Joodse omgang met de wet, en zich dan aan hén aanpast. Zwak wilde worden met de zwakken. Er waren er die bezwaar hadden tegen het eten van offerspijzen. Hij benaderde ze niet zó dat hij hun bekrompen en verkeerde visie wel eens even recht zou zetten. Integendeel, hij gaat naast ze staan, leeft zich in hen in, past zich waar mogelijk aan. Zomaar een paar voorbeelden uit Handelingen en Korintiërs.
Maar waarom eigenlijk? Paulus is er duidelijk over. Hij heeft maar één doel voor ogen: de ander voor Christus winnen. Zo komen we via Paulus en die Indiaan bij onszelf uit.
Het gaat namelijk niet om de verhouding tussen die ander en mij,
het gaat om de verhouding tussen die ander en God.
Het gaat om het eeuwig heil van die ander.
Daar word je wel even stil van. Denk eens even in: Hoe moet dat met al die verschillende kerkgenootschappen in ons land? Al die meningen op de synode. Mijn contacten in de buurt? In mijn gezin? Voelt u? Zo komt het heel dichtbij.
Zijn wij bereid en in staat om steeds meer vanuit het principe van Paulus te leven? O ja, van wie heeft Paulus het eigenlijk geleerd?
Art van der Molen, Bierum