Op 22 oktober kwam de classis Hoogeveen bijeen. De koster had gezorgd voor een opstelling op anderhalve meter afstand, waarbij iedereen wel iedereen kon zien en horen. Het blijft toch vreemd om elkaar niet met een handdruk te begroeten en om allemaal met mondkapje rond te lopen.
Br. Van de Bos opende de vergadering met het lezen van een aantal gedeelten uit Handelingen. Hier zien we hoe God zijn kerk verder over de wereld verspreidde. Het evangelie gaat door, dat gebeurt ook nu, ook als we niet of maar beperkt samen kunnen komen. Daar mogen we om vragen en we mogen het zien. Hij schakelt over op het Drents met een gedicht van Daniël Lohues:
A'j t nie dreuge naost de deur hebben liggen
Dan moe'j 't bos in, soms diep 't bos in
Veur holt veur op 't vuur
Veur holt veur op 't vuur
Want de vlam mag niet uut gaon
Smeuln mag best
As 't mar an blef
As 't vuur mar anblef
Dus op zuuk naor holt
Want anders word ’t kaold
Het is goed om te zien wat de Here doet en Hem daarvoor te loven. Er mag rust gevonden worden in de Here, Hij zal het doen. Om recht te doen aan het samen kerk van de Here zijn vraagt ds. D. A. Brienen elke gemeente om een zegen en zorg met de andere afgevaardigden te delen.
Terwijl de ene gemeente zorg uit: hoe zal het na corona verder gaan, de wezenlijke betrokkenheid op gemeentezijn loopt terug, zegt een andere gemeente: het is fijn dat via app-groepen zoveel verbondenheid is. Bemoedigend is dat mensen de diensten digitaal kunnen volgen, dat je niet iedereen ziet maakt het samen gemeente-zijn wel ingewikkeld. Verbinding zowel verticaal als horizontaal is van groot belang. Hoe houd en stimuleer je dat?
Assen Zoekt… zou graag een eigen kerkgebouw willen hebben. Voor hen, als zendingsgemeente, is het lastig om financieel rond te komen. Ondersteuning van deputaten Zending en OB&A gaat volgens verschillende richtlijnen, ook met het oog op de grens van tweehonderd leden. Twee afgevaardigden van de classis en iemand van Assen Zoekt… zullen bij andere zendingsgemeenten informeren hoe het daar financieel gaat.
Uitvoerig wordt besproken hoe de verschillende gemeenten omgaan met de viering van het Heilig Avondmaal, meestal met een deel van de gemeente. In enkele gemeenten is in de coronatijd geen Heilig Avondmaal gevierd omdat het binnen de richtlijnen van het RIVM niet mogelijk is.
Kerkvisitaties zijn er in de afgelopen periode niet gehouden, deze worden een jaar doorgeschoven.
ds. J. W. Moolhuizen, Hoogeveen
A. Oosting-Vedders, Dedemsvaart