Over moeilijke teksten in de Bijbel
Dit boek is een bundeling van Bijbelstudie en preken van de bekende veelschrijver Bram van de Beek. Het zijn soms korte, soms lange stukken. Maar ze gaan allemaal over moeilijke of ongemakkelijke teksten. Zo wil Van de Beek ons helpen om zicht te krijgen op hoe in de Bijbel over en door God gesproken wordt. God is geen lieve, zachte God. God is liefde – maar die liefde is soms niet te verdragen. Juist in de moeilijke teksten ontdekken we iets van hem: ‘De meeste moeilijkheden worden veroorzaakt doordat het beeld van God dat wij hebben overhoop wordt gehaald als we de Bijbel lezen. Het helpt ook niet ons godsbeeld bij te stellen.
Niet voor niets heeft Hij een beeldverbod ingesteld.’ (pag. 10) Van de Beek wil ons helpen een nieuw perspectief te zoeken. Hij noemt het zelf ‘vechten voor de waarheid’ (pag. 11). En dat gebeurt vervolgens in de overdenking van profetische teksten en bijvoorbeeld de tekst over Ananias en Safira (‘Zij zijn de oude Adam en Eva in de nieuwe schepping. Daarin kunnen ze niet bestaan,’ pag. 115). Het boek gaat uit van de grote almacht van God en geeft ons zicht op een verfrissende eerbied voor God en zijn Woord. Of je het dan in alles eens bent met Van de Beek? Waarschijnlijk niet. Maar het is heel goed om kennis te nemen van deze verdiepende en eerbiedige omgang met de Schrift.
Wouter Moolhuizen, Hoogeveen
Bram van de Beek, God lééft. Over moeilijke teksten in de Bijbel. KokBoekencentrum: Utrecht 2020, 176 blz., € 16,99, ISBN 9789043535366