Nu wij een hooggeplaatste hogepriester hebben die de hemel is doorgegaan… Hebreeën 4, 14a.
Drie mensen zijn levend naar de hemel gegaan. Bijzonder nietwaar? Wat leren we daarvan?
Allereerst hebben we het dan over Henoch. Hij werd, lezen we in Genesis 5, door God van de aarde weggenomen. Hij leefde in nauwe verbondenheid met God.
Bij de tweede man was dit nog veel duidelijker. Elia werd letterlijk met paard en wagen opgehaald, onder het toekijkend oog van Elisa. Ook hij leefde dicht bij de Heer.
En nu we vlak voor het Pinksterfeest staan, zoveel jaren later, denken we ook de hemelvaart van Jezus Christus. De derde persoon. Hij kwam zelfs bij God vandaan.
Toch valt meteen een belangrijk verschil op bij deze drie situaties. Henoch en Elia bleven zelf passief. Ze werden opgehaald. Het overkomt hen. God heeft in Zijn grote liefde besloten dat deze mannen niet hoefden te sterven. Jezus is wél gestorven. Hij weet wat dood is. Weet wat de hel betekent. Maar, Goddank, Hij mocht weer leven, Heeft zijn taak volbracht. Zo kon Hij zijn discipelen weer ontmoeten. Zelfs meer dan vijfhonderd mensen hebben Hem na zijn opstanding gezien en gehoord. En dan komt het: Jezus bleef niet passief. Nee, staat er: Hij is de hemel doorgegaan. In de nieuwere vertalingen wordt dat vertaald met: ‘die naar de hemel is gegaan om ons te helpen.’ Actief dus!
Zo kon Hij vanuit de hemel zijn Geest sturen om overal op aarde aanwezig te zijn. En mocht je daaraan twijfelen? Dan ben je in goed gezelschap. Lees maar in Matteüs 28. De discipelen twijfelden ook. Tomas was zeker niet de enige. Er staat: ‘En toen ze Hem zagen bewezen ze Hem eer, al twijfelden enkelen nog.‘
En Jezus? Wordt Hij boos, zo van: Weten jullie het nu nog niet? Verwijt Hij ze iets? Nee. Hij neemt afscheid met de meest bemoedigende woorden die je kunt bedenken: ‘Ik ben met jullie, alle dagen, tot aan de voltooiing van deze wereld.’
Daarom: twijfel niet aan wat je boven het hoofd hangt, hoe je leven ook verder gaat. Want boven ons hoofd regeert Jezus als Koning van hemel en aarde. Iemand schreef eens: ‘Twijfel ook eens aan je twijfel.’ Een advies om te onthouden.
Op naar Pinksteren.
Art van der Molen, Bierum