Wie de stad Leeuwarden vanuit het oosten binnenrijdt langs de Aldlânsdyk ziet aan de rechterkant een rijtje bijzondere gebouwen. Allereerst de gevangenis, dan het politiebureau en vervolgens na een groot gebouw de Veilige Veste van Fier. Direct aan de straat.
De metamorfose die het voormalige kleurloze politiebureau heeft ondergaan tot wat het nu is fascineert me. Daar staat het. Kleurrijk. Open en bloot. En dat is precies de bedoeling van Fier. De Veilige Veste is geen geheime locatie. Juist niet!



Fier is het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties: bijvoorbeeld seksuele uitbuiting (loverboyproblematiek), eergerelateerd geweld, huiselijk geweld, kindermishandeling, mensenhandel en seksueel geweld. Haar opdracht is: voorkomen van geweld, stoppen van geweld en hulp bieden bij de gevolgen van geweld. Fier geeft gespecialiseerde zorg in een veilige en beschermde omgeving.

Die veilige en beschermde omgeving is de Veilige Veste: een opvangconcept voor meiden en vrouwen die op de vlucht zijn voor geweld. Fier wil deze jonge vrouwen niet langer meer verstoppen, maar hen een plek bieden waar ze niet bang hoeven te zijn en zich veilig voelen. De boodschap aan deze meiden en jonge vrouwen is dat zij in hun recht staan: in Nederland wordt geweld in afhankelijkheidsrelaties niet getolereerd. Diegene die hen bedreigt, mishandelt of stalkt heeft een probleem: die moet zich verantwoorden bij de politie, het OM en zo nodig bij de rechter. 

Begeleiding naar waardigheid
De meisjes en vrouwen die in de Veilige Veste komen te wonen zijn kwetsbaar, hebben veelal geen ondersteunend netwerk en zijn slachtoffer geworden van (meestal) mannen die hen hebben misbruikt en/of mishandeld. Voor sommigen van hen is Fier het laatste redmiddel, als het bij andere instellingen niet is gelukt. Via hulporganisaties, de huisarts of de gemeente worden deze vrouwen met Fier in contact gebracht.

Het doel van de opvang in de Veilige Veste is het bieden van veiligheid en rust, maar ook het behandelen van trauma’s, die slachtoffers van geweld hebben opgelopen. Omdat ieder slachtoffer haar eigen verhaal heeft, wordt bij binnenkomst een behandelplan op maat gemaakt. De meisjes en vrouwen wonen op een groep van zo’n acht tot tien personen, soms ook met hun kinderen. Iedere vrouw heeft een eigen kamer en deelt daarnaast gezamenlijke ruimtes. Zo leven de cliënten samen op de groep, waarbij er continue begeleiding is. De meeste vrouwen wonen zo’n negen tot twaalf maanden bij Fier. Naast de locatie in Leeuwarden heeft Fier ook een Veilige Veste in Capelle aan den IJssel. Sommige vrouwen worden bewust op een locatie ver weg van hun woonplaats geplaatst, om een veilige situatie voor hen te creëren. De Veilige Veste biedt veiligheid, maar is zeker geen gesloten inrichting.  

Fier biedt naast de professionele behandeling en begeleiding ook mogelijkheden om te ontwikkelen. Zo heeft Fier twee sociale ondernemingen: de Blooming Bakery en het L.A.P. Atelier. Verder bevat het terrein een sportzaal, creatieve ruimtes en ook een school. Docenten uit de regio zorgen voor het onderwijs en zo kan ieder middelbare schoolniveau worden gevolgd. De bedoeling is een zo normaal mogelijk leven te leiden, dus als het kan gaan de vrouwen bijvoorbeeld buiten het terrein boodschappen doen en naar school.

#wijzijnfier en Fier Magazine
Openheid is een keuze van Fier. Vertel het aan de mensen. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Via #wijzijnfier worden verhalen gedeeld:
‘Fier staat bol van de prachtige, inspirerende en ontroerende verhalen. Dat komt omdat we voor en met mensen werken. Cliënten, medewerkers en vrijwilligers, ieder met hun eigen verhaal. Ons verhalenproject #wijzijnfier laat hen daarover vertellen. Wat houdt hen bezig en waar dromen ze van? Maar ook: waar worstelen ze mee? En: wat is de impact van Fier in hun leven? Lees de verhalen om Fier beter te leren kennen. Want onze mensen zeggen iets over ons.’
De redactie van Fier Magazine vertelt die verhalen, uiteraard geanonimiseerd. Fier Magazine is net als #wijzijnfier ook digitaal te bekijken via
www.fier.nl/fiermagazine  en www.fier.nl/nieuws-en-publicaties

Betrokkenheid
‘Kan ik er wat aan doen?!’, was een poos geleden een slogan die mensen weerbaarheid en oplettendheid moest leren. De verhalen van Fier kunnen ook dat doel hebben. Het helpt je om een beeld te krijgen van kwetsbare situaties. Wie zijn die vrouwen, hoe is het zo gekomen en hoe gaat het nu met hen? Wij zijn toch ook hun omgeving en zouden wellicht een rol kunnen spelen als gemeenschap? Betrokkenheid is wat nodig was en is en altijd zal zijn. Betrokken raken kan bijvoorbeeld door vrijwilliger te worden. Zo zoekt Fier regelmatig maatjes voor de cliënten: mensen die af en toe iets leuks met hen willen doen.

Meer informatie over Fier is te vinden op www.fier.nl Wie zelf een nare ervaring heeft meegemaakt of wie zich zorgen maakt over iemand in zijn/haar omgeving kan via www.chatmetfier.nl chatten met hulpverleners.

Nel Noppe, Leeuwarden

 


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...