Aan (de totstandkoming van) het boek is bijgedragen door zeventien predikanten en een ouderling uit ons kerkverband. Het idee om een boek te schrijven is ontstaan op een bestuursvergadering van de stichting Bewaar het Pand. In de inleiding wordt het doel van het boek omschreven. Er is ‘in kerk en samenleving veel veranderd…. Waar vind je dan houvast als onophoudelijk wordt geknaagd aan allerlei zekerheden?’ De titel geeft vervolgens een antwoord op die vraag. Houvast is te vinden in de gunst, de trouw en het Woord van God. Het boek is geschreven voor jongeren die belijdenis van het geloof willen afleggen of hebben afgelegd. Maar tegelijk geldt: wat voor jongeren belangrijk is, is voor andere gemeenteleden ook van belang.
In de bijdragen worden verschillende onderwerpen besproken. Niet alleen de onderwerpen zijn verschillend, ook de stijl verschilt. Het ene hoofdstuk lijkt meer meditatief van aard, terwijl het andere hoofdstuk meer gekenmerkt kan worden als lerend en informatief. De hoofdstukken lezen gemakkelijk, ook voor minder geoefende lezers. Ieder hoofdstuk sluit af met een aantal vragen, een Bijbelgedeelte en suggesties voor verdere studie over dit onderwerp.
Ik geloof dat er veel waardevols te vinden is in dit boek. Je kunt inderdaad zeggen dat er allerlei veranderingen zijn in de samenleving en in de kerk. Dit boek wil wijzen op de gevaren daarvan voor de kerk en met name ook voor onze jongeren. Persoonlijk waardeer ik het dat deze broeders daar aandacht voor vragen. De traditie waarin zij proberen te gaan wordt gekenmerkt door een zekere mijding van de wereld en de cultuur. Het boek roept op om kritisch naar mijzelf te kijken: zijn er plekken in mijn (geloofs)leven waarin ik meer op de wereld lijk dan op een volgeling van de Here Jezus?
Ik waardeer de goede intenties en de mooie bijdragen. Tegelijk blijf ik ook wel met vragen achter. Bij het lezen van dit boek ontstaat bij mij het beeld dat de samenleving en vooral ook een deel (!) van de kerk aan het veranderen is, terwijl men zelf blijkbaar buiten schot blijft. Maar leert de Bijbel ons niet dat we allemaal zondige mensen zijn en dus meer werelds denken dan we eigenlijk voor waar willen houden? Zouden de lezers – en zeker de jongere lezers van dit boek - niet geholpen zijn met een eerlijke reflectie naar binnen gericht? En hebben we elkaar juist op dat punt ook niet veel te leren?
Ik denk aan de jongeren voor wie dit boek is geschreven. Nu lijken de veranderende samenleving en de veranderende kerk wel twee fronten te zijn die met evenveel aandacht bestreden moeten worden. Ik stel me deze jongeren voor. Ze zijn opgevoed in een beschermde omgeving van kerk, school en gezin. Maar dan gaan ze stagelopen, studeren en werken. Veel van deze jongeren komen door verhuizing, de studentenvereniging, een werkvakantie met World Servants of een relatie in contact met jongeren uit een andere traditie. Dan ontdekken ze dat ook daar jongeren zijn die de Here Jezus proberen te volgen. Dan blijkt het heel wat genuanceerder te liggen dan een simpele verdeling van kerken die trouw zijn en kerken die ontrouw zouden zijn aan Schrift en belijdenis.
Een voorbeeld van deze genuanceerde manier van kijken is ook in het boek zelf te lezen. In de mooie bijdrage van ds. Van der Zwan over het werk van de zending geeft hij het voorbeeld van de ondersteuning aan Russische baptisten. De auteur schetst genuanceerd en eerlijk wat de situatie is. Enerzijds herkenning van broeders en zusters in de Here Jezus en tegelijk verschillen op punten die je vanuit onze traditie toch niet klein kan noemen? Als het mogelijk is om met zoveel bewogenheid, liefde en aandacht in contact te staan met broeders en zusters ver weg, waarom dan niet met broeders en zusters binnen hetzelfde kerkverband? We moeten het immers allemaal hebben van Zijn gunst, Zijn trouw en Zijn Woord. Dat stem ik van harte in met deze broeders. En daarvoor hebben we elkaar als CGK-gemeenten in deze seculiere wereld veel te hard nodig. Ik ben ervan overtuigd dat juist ook onze jongeren daarmee geholpen zijn.
Surhuisterveen, ds. Albert-Jan Dorst
Ds. W.L. van der Staaij (red.)
Uw gunst, Uw trouw, Uw Woord! Houvast in een veranderende kerk en samenleving
Houten: Den Hertog, 2022, 173 blz., € 19,90, ISBN 9789033132049