De classis was gewend om per gemeente de art. 41 of kerkvisitatieverslagen te bespreken. Deze keer werd het anders gedaan: er werd gevraagd om zegen en zorgen uit de verslagen te noemen en daarover met elkaar in gesprek te gaan. Zo kunnen we elkaar steunen door het uitwisselen van ervaringen en meeleven met elkaar.

Genoemd wordt de samenwerking van Steenwijk en Meppel, het broederlijke gesprek dat Meppel voerde met Hoogeveen. Jammer dat ds. J. G. Schenau bedankte voor het beroep van Meppel.

Hoe kun je onervaren, nieuwe kerkenraadsleden ondersteunen?  In Hoogeveen doen ze dat met buddy’s en een cursus van twee avonden over het pastorale gesprek. Is die cursus te delen met andere gemeenten? Iemand heeft een introductiedocument over ambtsdragers, dit kan worden gedeeld.

Er is dankbaarheid dat er elk jaar weer belijdeniscatechisanten zijn, kunnen zij ook op een of andere manier bij elkaar gebracht worden?

In Assen wordt ervaren dat de samenwerking met de vGKN stimulerend werkt, zo kunnen er toch nog middagdiensten gehouden worden.

Dedemsvaart vertelt over de ervaringen die zij hebben met het plaatsen van een advertentie voor een predikant. De kennismaking voordat men over gaat tot beroepen is intensiever en dat wordt positief ervaren. Er is dankbaarheid dat student R. van der Linden voor twee dagen per week in Dedemsvaart aan de slag kon gaan. Hopelijk wordt hij medio volgend jaar beroepbaar gesteld en kan Dedemsvaart een beroep uitbrengen.

Hoogeveen wil haar kerkelijk werker, br. W. F. Verniers, graag laten voorgaan in de diensten. Om dit mogelijk te maken wordt een onderzoek gepland op de voortgezette classisvergadering D. V. woensdag 15 november.

Ds. D. A. Brienen is binnen de CCT opgevolgd door ds. C. Cornet.

De praktijk van classiszondagen schijnt per classis te verschillen, en mogelijk zelfs afgeschaft te zijn. Het begrip classiszondag is niet meer van deze tijd. Noordscheschut zal een instructie schrijven voor de GS om hiermee alle kerken te dienen.

Het was fijn om, ondanks moeiten en verschillen die er zijn, in een goede sfeer te kunnen vergaderen.

 

ds. J. W. Moolhuizen, Hoogeveen

mw. A. Oosting-Vedders, Dedemsvaart

 


Commentaar

 • Zingen in de eredienst 2023-12-02 13:08:03

  Welke liederen leren wij onze kinderen en jongeren aan?   Het is nog niet eens zo lang geleden:...

 • Missionaire voorbede 2023-11-03 18:25:06

  Eigenlijk richt ik dit commentaar vooral aan mezelf. Omdat ik er zelf vaak niet aan denk als ik op de...

 • Herverkaveling? 2023-10-20 08:35:40

  In de media duiken de laatste tijd geregeld stemmen op om alle gereformeerde kerken op een hoop te...

 • De achilleshiel 2023-10-06 15:18:46

  Soms gebeurt er iets in je omgeving, dat je aan het denken zet. En als je iemand bent, bij wie dat...