Op een vrijdagavond loop ik door de straten van Caïro. Een miljoenenstad, in een land waar 90 procent van de mensen moslim is. De gebedsoproepen van de vele moskeeën galmen door de stad. Er zijn veel militairen en politie op straat om de orde te handhaven.
We zijn met een groep jongeren onderweg naar een kerk. Dit doen we bewust te voet, want als we met de bus gaan gaat er continu een overheidsmedewerker mee die controleert wat we doen en wie we ontmoeten. Eenmaal aangekomen bij de kerk moet mijn tas door een scanapparaat en loop ik door een detectiepoortje. Alle kerken in Egypte hebben detectiepoortjes, omdat er veel aanslagen zijn geweest op diverse kerken.
Eenmaal binnen sta ik vol verwondering te kijken. Er vindt een jeugddienst plaats met 1500 (!) jongeren. Vol enthousiasme aanbidden ze God door middel van liederen, waarvan een deel ons bekend in de oren klinkt. De Egyptische jongeren zingen in het Arabisch, wij zingen dezelfde liederen mee in het Nederlands of Engels.
Een wereldwijde familie
De Bijbel leert ons dat er één kerk is, één lichaam van Christus. Hoe bijzonder is het om hier iets van te mogen proeven! Die wereldwijde familie waar ik zelf ook onderdeel van ben. Vanuit mijn werk bij Open Doors praten we vaak over ‘de vervolgde kerk’. Maar meestal voegen we daar ook gelijk aan toe dat dit geen Bijbels begrip is. Er is Bijbels gezien niet zoiets als een vervolgde kerk en een vrije kerk. Er is één wereldwijde kerk van Christus. En we hebben elkaar als leden van één lichaam zo hard nodig!
Eerder die week mochten we een jongerengroep ontmoeten waarin we elkaar vertelden hoe het is om als jonge christenen te geloven in Egypte en in Nederland. Wat zijn de uitdagingen en wat zijn de kansen? Vervolgens hebben we voor elkaar gebeden. Als wij vervolgde christenen vragen wat wij voor hen kunnen doen, is het antwoord altijd: ‘Bid voor ons’. Maar wist je dat zij ook bidden voor ons?! Ik ben ervan overtuigd dat we heel veel kunnen leren van onze vervolgde broers en zussen. Op al die plekken wereldwijd waar de kerk extreem onder druk staat, zien we vaak een groeiende kerk. De kerk groeit dwars tegen de verdrukking in. Dit houdt ons als christenen in Nederland een spiegel voor, met uiteindelijk die ene vraag: ‘Hoe kostbaar is Jezus voor jou?’.
Uit de wereld weggeroepen
Op een zondagavond ben ik onderweg naar een stil plattelandsdorp in Groningen. Net als in Caïro stap ik ook hier binnen in een volle kerk met veel jongeren. In de Blessed2B jongerendienst in Mussel deel ik verhalen uit de vervolgde kerk en houd ik de spiegel voor: Wat is jouw plek in Gods wereldwijde kerk? Mag het geloof jou ook wat kosten? Hoe kostbaar is Jezus voor jou?
In Johannes 15:19 lezen we dat we uit de wereld zijn weggeroepen. Dit betekent dat we radicaal anders zijn dan onze niet-gelovige of andersgelovige omgeving. Christenen die wonen in een moslimland, een hindoestaat of te midden van boeddhisten ervaren dat dagelijks. Maar ik geloof dat wij, als wij bewust voor Jezus kiezen, dit ook meer en meer zullen gaan merken in onze westerse geseculariseerde samenleving. Als kerk en als individu. Daarom is het ook zo kostbaar om nauw verbonden te zijn met vervolgde broers en zussen. Om voor elkaar te bidden, elkaar te bemoedigen en van elkaar te leren.
Het is een Bijbelse opdracht (1 Korintiërs 12:26) om onze vervolgde broers en zussen te steunen. Want als één lid lijdt, lijden wij allemaal mee. Ik wil je dan ook van harte aanmoedigen om dagelijks te bidden voor vervolgde christenen. Om jou daarbij te helpen hebben we de Open Doors Gebedsapp gemaakt, waarin we dagelijks één gebedspunt zetten. Zodat jij heel gericht kan bidden voor je broers en zussen (www.opendoors.nl/gebedsapp).
De wereld overwonnen
Vanuit mijn werk bij Open Doors ontmoet ik veel vervolgde christenen, mag ik hen bemoedigen en hun verhalen delen. Daarbij richt ik mij specifiek op de doelgroep jongeren. Het is een voorrecht om jongerengroepen te ontmoeten overal in ons land. Recent hebben wij een pakket gemaakt voor jeugdleiders, zodat je ook zelf met jouw jongeren kan gaan bidden voor vervolgde christenen. Dit pakket heet Shockwave en is gratis aan te vragen via onze website (www.opendoors.nl/shockwave). Met Shockwave willen we een ‘golf van gebed’ op gang brengen die tot zegen zal zijn voor vervolgde christenen! Ook hebben we diverse jongerensprekers die graag langskomen om verhalen te delen en in gesprek te gaan. Graag komen we dan ook met jou in contact!
Op die ene vrijdagavond in Caïro zag ik niet een terneergeslagen kerk, maar een kerk vol passie voor Jezus. Een kerk die licht en zout wil zijn in een donkere omgeving. Een vervolgde kerk die zich vasthoudt aan de woorden van Jezus uit Johannes 16 vers 33. Woorden die Jezus sprak tot zijn discipelen en die Hij ook spreekt tot ons vandaag. Woorden die Hij spreekt tot christenen wereldwijd: ‘Ik heb dit gezegd opdat jullie vrede vinden bij Mij. Jullie zullen het zwaar te verduren krijgen in de wereld, maar houd moed: Ik heb de wereld overwonnen.’
Over de auteur: Jordi Voort is werkzaam voor Open Doors. Vanuit zijn leidende rol voor de doelgroep jongeren ontmoet hij veel vervolgde christenen, mag hij hen bemoedigen en hun verhalen weer delen met jongeren in Nederland. Hij geniet enorm van tijd doorbrengen met zijn gezin, heeft een passie voor muziek en voor het meebouwen aan Gods Koninkrijk. | Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.