De hemel op aarde conferentie

Kees Postma, De hemel op aarde conferentie. Het wonderlijke dagboek van een doodgewone dominee, KokBoekencentrum: Utrecht 2023, 144 blz., €16,99, ISBN 978 90 435 3957 9

Een jaar na het uitkomen van zijn eerste boek De retraite, is nu een nieuw boekje verschenen van de hand van Kees Postma, voorganger van de baptistengemeente in Burgum. Het is een boek dat je zo wegleest. We maken in het boek kennis met David Keizer, een dominee in een Fries dorp. Hij houdt een dagboek bij van de mooie en bijzondere dingen die het ambt met zich meebrengt. Voor dominees worden bekende situatie geschetst, en regelmatig is het lachen geblazen. Het is op het ene moment luchtig, op het andere moment serieus. Een voorbeeld, op bladzijde 85: ‘Eigenlijk een gek vak, dat van dominee. Aan de ene kant heb je veel vrijheid. Ik hoef bijvoorbeeld niet om zes uur in de ochtend klaar te staan om in een busje te stappen voor een timmerklus. Ook hoef ik niet in te klokken. … Anderzijds klok ik ook nooit uit en komt mijn busje nooit terug van de bouwplaats. Ik zeg weleens tegen aspirant-dominees dat hun een leven met veel vrijheid te wachten staat, maar dat ze tegelijkertijd 24/7 beschikbaar moeten zijn en ze dus altijd aan moeten staan.’

Wat is nu precies het onderwerp van het boek? Op een knappe manier weet Postma twee verhaallijnen te beschrijven en bij elkaar te brengen. Zonder te veel te verklappen: dominee David Keizer bereidt zich voor om te mogen spreken op een grote conferentie, en dat brengt soms wat grootheidswaanzin met zich mee. Tegelijk is er een heftige situatie in zijn thuisgemeente, die zijn aandacht eist. In het dagboek worden een paar mooie momenten beschreven waarop de hemel de aarde lijkt te raken. Een leuk en goed leesbaar boek. Soms is de humor wat over-de-top. Maar uiteindelijk is het toch zeker het lezen waard!

 

Sjors Bulten, Nieuwe Pekela 

 

 

Uittocht

Ad van Nieuwpoort, Uittocht. Laatste gesprekken en gedichten van Huub Oosterhuis. Amsterdam: Promotheus, 2023, 63 blz., €9, ISBN 9789044654295

 

In dit kleine boekje zijn een aantal gesprekken opgenomen die ds. Ad van Nieuwpoort heeft gehouden met de bekende dichter Huub Oosterhuis. Hij overleed op 1e paasdag van dit jaar. In de gesprekken komen een aantal belangrijke thema’s uit het leven van Huub Oosterhuis naar voren. Een van die thema’s is de uittocht, vandaar ook de titel. Dat thema vormde voor Oosterhuis de rode draad door de Bijbel. Er zijn ook een aantal van zijn gedichten in dit boekje opgenomen.

De lezer krijgt een indruk van de bijzondere levensgeschiedenis van deze dichter waarvan ook heel wat liederen in het Liedboek zijn opgenomen.

 

Surhuisterveen, ds. Albert-Jan Dorst

 

Bottom Up Kerk

 

In het jaar 2021 was Tabitha van Krimpen de Jonge Theoloog des Vaderlands. In dat jaar heeft ze zich gericht op twintigers in de kerk. Ze is zelf eind twintig, ze heeft liefde voor de kerk en kijkt vanuit haar eigen achtergrond naar hoe het in de kerk reilt en zeilt. Van Krimpen heeft zowel theologie als bedrijfskunde gestudeerd en deze twee vakgebieden komen samen in dit boek. Doel van het boek is om kerken(raden) hernieuwde hoop te geven voor de toekomst van de gemeente en hernieuwd zicht op de jongere generaties in de kerk. Ze focust zich met name op de twintigers. In hoofdstuk twee van dit boek schetst ze een helder profiel van de twintigers van vandaag. Maar hoe betrek je hen bij de kerk, is dan de vraag. Daartoe komt Van Krimpen met de term bottom up. Waar haar kerk (PKN) vooral top-down georganiseerd en gestructureerd is, wil ze het omdraaien. Ja, dat vraagt offers. En ja, dat betekent dat oude gewoontes losgelaten moeten worden en nieuwe moeten worden ontwikkeld om beter aan te sluiten bij de twintigers. Het idee van het boek is goed: een kerk zijn die oog heeft voor alle generaties, ook de jongste. Want: het is in veel kerken best een uitdaging om de jongeren betrokken te maken/houden. Toch is het niet helemaal mijn boek, vooral omdat het wat te ver gaat naar mijn idee. Enkele praktijkvoorbeelden die aangedragen worden, waar ikzelf niet gauw warm voor zou lopen: bied jongeren een abonnement aan op de kerk of schaf je nieuwsbrief af. Hoewel niet alles in het boek me raakt, toch zet het boek me aan om verder door te denken: hoe vandaag kerk van Christus te zijn en oog te hebben voor oud én jong.

 

Tabitha van Krimpen, Bottom Up Kerk. Zijn waar twintigers zijn. Kokboekencentrum: Utrecht, 2023, €20,00, 191 blz. ISBN: 9789043539289

 

 

Sjors Bulten, Nieuwe Pekela 

 

 

De Verkenners

 

Meestal worden in het kerkblad recensies opgenomen van boeken. Maar nu dacht ik een keer een andere recensie te schrijven. Zelf kwam ik namelijk een serie filmpjes op het spoor die echt het kijken waard zijn. De filmpjes zijn gemaakt door Albert en Martha Groothedde. Zij hebben vijf jaar in Israël gewoond omdat Albert Israël-consulent was. Tijdens hun verblijf hebben ze een hele serie filmpjes opgenomen over allerlei onderwerpen en plaatsen in Israël. De filmpjes duren zo’n 5-10 minuten en bevatten mooie beelden. Elke keer is er een duidelijke uitleg en wordt de plaats waar ze zijn ook verbonden met de Bijbelse geschiedenis. Een groot deel van de filmpjes bevat ook een vraag of een oproep. Op deze manier komt er ook een persoonlijke boodschap in de filmpjes.

Zelf kijken wij iedere avond met onze oudste twee meiden (8 en 11 jaar) een filmpje met het naar bed brengen. Nadat we uit de Bijbel en een dagboekje hebben gelezen bekijken we samen een aflevering. Het levert vaak vragen en gesprek op en ook nieuwe weetjes (ook voor mij als predikant).

De filmpjes zijn te vinden op: https://deverkenners.info of door te zoeken op Youtube met de zoekterm ‘De Verkenners’. Een aanrader voor (klein)kinderen, maar eigenlijk voor iedereen.

 

 

Ds. Albert-Jan Dorst, Surhuisterveen

 

Nieuwe Bijbelweetjes

 

In dit boek zitten hele interessante en leuke weetjes geschreven door Hanna Holwerda, waar ik echt veel van heb geleerd! In de hoofdstukken zitten alinea’s en daarin zijn weetjes te vinden over wat mensen in de tijd van de bijbel voor kleding aan hadden, wat ze in hun vrije tijd deden, wat voor werk ze hadden, hoe je kon betalen en nog veel meer. Bij sommige alinea’s staat er wanneer in de bijbel het zich afspeelt. Op bijna elke bladzijde staan er leuke illustraties gemaakt door Willeke Brouwer. Het zijn hele leuke weetjes, ik wist nog bijna niks hierover! Het is voor kinderen vanaf ongeveer negen jaar oud, dat komt omdat er soms wat moeilijke woorden in staan. Dit boek raad ik echt aan om te gaan lezen!

 

Rachel Dorst (11 jaar), Surhuisterveen

 

Hanna Holwerda, Nieuwe Bijbelweetjes. Ontdek meer over de tijd van de Bijbel. Leeuwarden: Ark Media, 2023, 128 blz., €13,99, ISBN 9789033834486


Commentaar

 • Verslavingen 2024-07-12 17:57:04

  Ruim een op de vijftien jongeren gokt weleens online, zo blijkt uit een onderzoek van het...

 • All Nations 2024-06-28 17:42:30

  Vorige week was ik met een groep studenten van de Theologische Universiteit Apeldoorn bij All...

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...