Onderlinge opbouw en bemoediging
Eind mei streken voor twee dagen tientallen predikanten neer in Apeldoorn voor de predikantenconferentie. Niet aan het mooie Wilhelminapark, maar aan de rand van Apeldoorn in het toch wel luxe Van der Valkhotel De Cantharel.
Het thema was dit jaar: ‘De plaats van de bekering en heil in onze prediking voor seculiere tijdgenoten’. Dat is een hele mond vol en daar waren we dus ook niet zomaar klaar mee.
De conferentie werd op dinsdag 21 mei geopend door de scheidend voorzitter ds. W.N. Middelkoop. Hij las daartoe 1 Korintiërs 1:10-31 en mediteerde over het voorrecht en de hoge roeping om te preken. Daarbij bepaalt Christus zowel de inhoud alsook de vormgeving van de prediking. Ook wordt er tijdens de opening gezongen en noemt de voorzitter de jubilarissen en de collega’s die in het afgelopen jaar zijn overleden.
Prediking
De eerste lezing was van dr. Wim Dekker. Twee jaar geleden schreef hij een boek over bekering met de titel: Oproep tot omkeer. Zelf had ik het boek tijdens de conferentie nog niet gelezen, maar ds. Sjors Bulten zat naast mij en schoof het boek me toe. Ik mocht het van hem lenen en inmiddels heb ik het ook gelezen. In het boek – en in de lezing – hield dr. Dekker een pleidooi om de bekering weer een centrale plaats te geven in de prediking omdat het ook een centrale plek heeft in Gods Woord.
Na de eerste lezing en een pauze gaf collega (en hoofdredacteur van ons kerkblad) Jan van ’t Spijker een persoonlijk getinte lezing over de prediking. Juist het persoonlijke in deze lezing maakte dat het dichtbij kwam. Hij liet ons nadenken over de vraag of er nog wel iets op het spel stond in onze prediking en of we mensen de weg wijzen en of er sprake is van ernst in de prediking.
Overvloed
Tussen de lezingen door is er ruimte voor ontmoeting. Veel gelegenheid is er ook om samen te eten. Er is daar eten in overvloed. In het boek van Wim Dekker gaat het in het hoofdstuk over bekering van onze hebzucht en consumptiedrang. Daarin citeert hij het oude gebed: ‘Wij danken u van harte voor nooddruft en voor overvloed.’ Een collega bad die woorden ook rondom een maaltijd. Er was inderdaad een overvloed aan eten.
Traditiegetrouw stond er voor de dinsdagavond een activiteit op het programma. Dit jaar had de organisatie voorgesteld om met elkaar te gaan bowlen in het centrum van Apeldoorn. Daarom reisden we met een groot deel van de groep naar een bowlingcentrum om daar onze behendigheid en lenigheid te etaleren. Verborgen talenten kwamen naar voren. Zelf ontdekte ik dat ik tot de middenmoot van de christelijk-gereformeerde predikanten behoor als het gaat om het spelletje bowlen. Dat weet je dan ook weer. Het was vooral gezellig en ontspannend (voor de meesten dan).
Boeiende lezing
Na terugkomst was er nog ruimte om elkaar te ontmoeten of om je terug te trekken op je kamer om wat te lezen of werken of om direct te gaan slapen.
De volgende ochtend – woensdag 22 mei – stond er een heerlijk ontbijt klaar. De dag werd geopend door collega Pieter Boom. Hij deed dit uit Efeze 2:1-22. Daarna kwam dr. Martijn Abrahamse spreken. Onlangs kwam er een bundel uit met als titel: Zoek de dingen die boven zijn. Wat mij betreft een boeiende lezing.
Ik was samen met ds. Bernd Mussche uit De Westereen naar Apeldoorn toegereden. Samen gingen we ook weer terug. Na een korte tussenstop aan de Theologische Universiteit Apeldoorn voor wat boeken reden we die woensdag aan het einde van de middag de provinciegrens van Friesland weer over om thuis te komen bij het gezin. Het was een ontspannen, leerzame en opbouwende tweedaagse.
Albert-Jan Dorst, Surhuisterveen
Drs. A. Dorst is predikant van de NCGK van Surhuisterveen.