Jozua kreeg van God de opdracht om met Israël over de Jordaan te trekken. De eerste serieuze hindernis daarna was Jericho. Jozua stuurt twee mannen naar Jericho om de situatie te onderzoeken.

 

Sterke muren

De stad blijkt een onneembaar bolwerk. Het innemen van die stad lukt nooit zonder God. Door Gods wonderlijke hulp en op diens aanwijzingen neemt Jozua – nadat hij met het volk op al net zo wonderbare wijze de Jordaan is overgestoken – de stad Jericho in.

De liedjes klinken nog steeds in mijn oren: ‘Jericho, Jericho is een sterke stad dat zie je zo!’  van Hanna Lam, en ‘Jericho heeft muren van metersdikke steen. Maar God zei tegen Jozua: “Je komt er wel doorheen…” En de muren van Jericho vallen om. Rommeldebom!’ van Elly en Rikkert.

Jericho is door deze geschiedenis te associëren met woorden als sterk, onneembaar en hard. Het ligt op de westelijke Jordaanoever en in Palestijns gebied en de woorden zijn nog steeds van toepassing. Het is een harde samenleving.

 

Tere zaadjes

In Jericho hebben we een ontmoeting met Tass Saada. Hij is nu Palestijns christen en samen met zijn vrouw Karen oprichter van het project Seeds of Hope. Juist in deze sterke, harde stad worden kleine tere zaadjes van hoop geplant in de harten van jonge kinderen. Hij benadrukt hoe belangrijk het is om liefde, veiligheid en vertrouwen te geven aan kinderen.

Het pand dat hij in Jericho heeft kunnen aanschaffen biedt mogelijkheden voor onder meer scholing.

 

‘Onze scholen bieden een unieke omgeving die het gevoel van eigenwaarde versterkt, creativiteit inspireert en vaardigheden leert om conflicten op te lossen voor kinderen die in voortdurende politieke conflicten en onrust leven. De verzorgende sfeer stelt elke student in staat om basisvakken zoals wiskunde en Engels te leren door middel van positieve bekrachtiging, wat een hoger slagingspercentage is gebleken voor retentie en afstuderen. Vanwege dit model is er veel vraag naar onze scholen en hebben we momenteel niet de middelen die nodig zijn om ons groeiende aantal te ondersteunen.’

 

Hij roept op om daarbij te helpen:  ‘Alleen met de steun van onze partners over de hele wereld kunnen we hoop blijven bieden aan de gekwetste kinderen en gezinnen in onze gemeenschap. Je kunt een impact op de lange termijn hebben door vandaag een zaadje van hoop in het leven van een kind te planten.’

 

Nel Noppe, Tzummarum

 

Zie voor meer informatie over dit mooie project de site www.seedsofhope.org


Commentaar

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...

  • Ver van ons bed 2024-09-27 17:32:11

    Een korte zoektocht op het internet leert me dat er ooit een programma op de televisie was, dat de...

  • Laatste en eerste 2024-09-14 09:19:44

    Dit is mijn zesenveertigste en laatste commentaar voor dit mooie Kerkblad voor het Noorden. Na...

  • Horrorgezinnen 2024-08-31 08:28:17

    Wat een pijnlijke vertoning op de onlangs gehouden democratische conventie in Chicago. Niet ver...