Jericho is de stad waar de stichting Seeds of Hope is gevestigd, een cultureel onderwijscentrum voor jonge mensen. De oprichter daarvan is Tass Saada. Hoe hij ertoe kwam samen met zijn vrouw Karen Seeds of Hope op te richten staat in zijn boek Once an Arafat Man dat in het Nederlands is verschenen onder de titel Arafat was mijn held.

 

Taysir Saada groeit op in Saudi-Arabië en Qatar in een bovengemiddeld middenstandsgezin met goede contacten, maar ontwikkelt desondanks een grote haat tegen de Joden. Tot vlak na zijn geboorte woonden zijn ouders in een vluchtelingenkamp in Gaza. Alle in zijn ogen onrechtvaardige gebeurtenissen in zowel Saudi-Arabië als Qatar voeden deze haat. Hij besluit als zeventienjarige jongen voor Yasser Arafat te gaan vechten. Deze roept op om te strijden tegen Israël in de PLO. Taysir brengt het tot sluipschutter.

 

Jericho

Zijn boek begint met de beschrijving van de slag bij Jericho op 21 maart 1968 bij Al-Karameh. Hij blijft tot 1970 bij de PLO, totdat zijn vader hem terughaalt en dwingt naar school te gaan in Qatar. Deze onvrijwillige verandering voedt zijn boosheid nog verder en hij wordt onhandelbaarder en ongezeglijker dan ooit. Zijn vader geeft het op en laat hem uiteindelijk los. Kort na zijn drieëntwintigste verjaardag vertrekt hij naar Amerika. In Amerika leeft hij - inmiddels heet hij Tass - the American Dream. Hij trouwt, werkt hard en is succesvol in wat hij doet. Het omgekeerde gebeurt ook, wanneer alles hem twintig laar later bij de handen afbreekt. Een goede vriend Charlie weet precies hoe dat komt: ‘Jij dient God niet!’
Zo onstuimig als zijn leven verloopt voordat God ingrijpt, evenzo heftig wordt zijn leven met God. Hij geeft zich over aan Jezus Christus en draait honderdtachtig graden om. Wonderlijke gebeurtenissen vinden plaats. Tass leest de Bijbel en leert dat God juist hem als zoon van Ismael liefheeft. En zo komt hij achter de waarheid en verdwijnt zijn haat tegen de Joden. Zijn hart is vol liefde voor Jezus, de Joden en alle andere mensen.
Dat die liefde niet zondermeer zal worden beantwoord blijkt uit de reacties in zijn eigen gezin, zijn familie en de maatschappij. Met de wetenschap dat men hem wil doden gaat Tass de liefdevolle confrontatie aan met zijn familie.

 

Seeds of Hope

Deze bijzondere levensloop maakt dat Tass ingang heeft bij heel veel mensen. Als geen ander weet hij hoe haat groeit en hoe funest dat is. Na verloop van tijd komt hij in Gaza terecht en begint daar samen met zijn vrouw Karen eerst de Hope Kindergarten, een veilige positieve plek voor kleine kinderen, waar ze de ochtend spelend door kunnen brengen, dit tot grote vreugde van hun ouders. Later start hij het project Seeds of Hope, een cultureel onderwijscentrum voor jonge mensen, waar lessen in van alles en nog wat worden gegeven. Daarnaast organiseert hij ontmoetingen met christenen met een moslimachtergrond. Vaak hebben deze mensen bijzondere verhalen, velen kwamen tot bekering door een indrukwekkende droom.
De situatie in Gaza verandert dermate dat Tass en Karen moeten uitwijken, en zo komen ze in Jericho. Er is een geschikt gebouw, dat zij kunnen huren en wanneer Tass vanaf het dakterras uitkijkt over de omgeving wordt hem in het oosten Al-Karameh gewezen. De plek waar hij in 1968 mensen van het leven heeft beroofd, mag nu de plek zijn om goed te doen en leven te geven. De cirkel is rond voor Tass Saada.


Vredesplan

Het derde deel van dit boek heeft een aantal aanbevelingen of opdrachten, die kunnen leiden tot de weg der verzoening. 1. We moeten begrijpen dat ook het huis van Ismael een goddelijke bestemming heeft (o.a. Gen. 17:20); 2. We moeten begrijpen dat het echte conflict (tussen Joden en Palestijnen) niet om het land maar om afwijzing gaat (Gen. 21:14); 2. We moeten ophouden Jezus (Yasooa, Yeshua) in het christelijke hokje van het debat te stoppen. Hij is het Levende Woord voor alle partijen; en 4. We moeten elkaars pijn gaan voelen.

 

Nel Noppe, Tzummarum

 

N.a.v. Tass Saada en Dean Merrill, Arafat was mijn held… Hoe een PLO-sluipschutter liefde voor de Joden kreeg [oorspronkelijke titel: Once an Arafat Man], Gideon: Hoornaar, 2010, 264 p., € 22,40, ISBN 978 90 6067 687 5.


Commentaar

  • Redenen tot dankbaarheid 2024-11-23 09:35:54

    Op het moment dat ik dit commentaar schrijf, is het dankdag voor gewas en arbeid. De Bijbel op...

  • Skincare routine 2024-11-09 16:44:34

    Vandaag de dag zijn er heel wat filmpjes op Youtube te bekijken die gaan over het verzorgen van je...

  • Dirk de Groot 2024-10-25 17:15:47

    Woensdag 6 november aanstaande is het, D.V., dankdag voor het gewas en de arbeid: we brengen onze...

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...