In het verleden zijn er heel wat personen vereerd of bewonderd om wat zij hadden gedaan of om wie zij waren. Zij werden uit steen gehouwen of bijvoorbeeld in brons gegoten en op een sokkel gezet. Het resultaat was onvergankelijk. Eeuwige roem.
Veel van die beelden hebben de tand des tijds een hele poos doorstaan en die personen zijn tot op de dag van vandaag nog bekend. Maar of zij het verdienen op een voetstuk te staan? Is zoveel eer voor een mens wel gepast?
In Berlijn treffen we op het plein voor de Marienkirche een opvallend groot beeld aan van een man met een boek in zijn hand. Het blijkt Maarten Luther te zijn en het boek is dan ook een Bijbel. De beeldhouwer die dit beeld heeft gemaakt is Robert Toberentz. Naast het beeld is achtergrondinformatie te lezen. Eeuwige roem is Luther in Berlijn niet gegund. Op zeker moment moet hij zelfs het veld ruimen voor Lenin en wordt het beeld in de Marienkirche neergezet. Maar ook Lenins kop rolt en wordt momenteel tentoongesteld in het Spandau Citadel museum in Berlijn. In 1989 na de Wende krijgt het beeld van Maarten Luther een mooie plek buiten op het plein.
Van de vele helden en andere beroemdheden uit de geschiedenis kunnen we gerust stellen dat onder de kerken van de Reformatie Maarten Luther de bekendste of misschien zelfs wel de belangrijkste is. De dag van de Reformatie of de Hervormingsdag op 31 oktober staat in het teken van Maarten Luther die op 31 oktober 1517 zijn vijfennegentig stellingen tegen kwalijke praktijken in de Rooms-Katholieke Kerk heeft gepubliceerd. Een bijzonder moment in de kerkgeschiedenis, waarna er een grote splitsing van de Rooms-Katholieke Kerk heeft plaatsgevonden en het protestantisme ontstond.
Het is niet verwonderlijk dat er veel standbeelden van Maarten Luther zijn gemaakt. Alle met het Boek in de hand. Maarten Luther is degene die de Bijbel in het Duits heeft vertaald: de Lutherbijbel. Belangrijk voor de gewone gelovige om zelf het woord te kunnen lezen.
Hoewel er – zoals op elke mens – genoeg op Maarten Luther is aan te merken en ook hij fouten heeft gemaakt, mag hij wat mij betreft wel op dit voetstuk blijven staan. Niet om te vereren, maar om te waarderen en te herinneren. Tenslotte was hij een man die Gods Woord verkondigde en het toegankelijk heeft gemaakt voor velen.
Nel Noppe, Tzummarum