Rauw, dat is de titel en de inhoud van dit boek. Het levensverhaal van de evangelist David de Vos is op een rauwe manier opgeschreven. Dat maakt dat er soms woorden in gebruikt worden die je even doen knipperen met je ogen. Maar het verhaal zelf is ook rauw. De auteur beschrijft het levensverhaal van David de Vos met al zijn hoogte- en dieptepunten. Het is een persoonlijk verhaal over gepest worden, geloven in een seculiere en tegelijk sterk charismatische context, over depressie en twijfel en over roeping.
David de Vos wil met deze biografie, die geschreven is door Marcel Langedijk, de (hyper)charismatische wereld wakker schudden. Als je het boek leest dan gaat het vooral over bepaalde misstanden (hoewel die niet echt concreet worden benoemd) en over het zwart-witdenken en de oordelen die daaruit voortkomen.
Ik kan me voorstellen dat er veel moed voor nodig is om dit op te laten schrijven. Het is een heel persoonlijk verhaal, waarin zijn worstelingen breed uitgemeten worden. In iedere gemeenschap of groep loop je het gevaar dat bepaalde dingen in stand worden gehouden die kwalijk zijn en daarom is het goed als iemand binnen die groep een spiegel voorhoudt. Zo heb ik dit boek ook gelezen. Tegelijk zie je David de Vos in dit boek wel weer doorslaan naar de andere kant. De ‘wat-maakt-het-allemaal-uit’ houding waar David uiteindelijk op uitkomt bevredigt wat mij betreft toch ook niet. Daarin mis ik wel wat meer theologie en doordenking.
Onder aan de streep gaat het wel erg veel over de persoon van David de Vos. Dat is natuurlijk logisch, het is immers een biografie. Maar helpt dat nu echt verder? Zouden we het niet vooral over God moeten hebben en wij Hij is en wat Hij doet?
Albert-Jan Dorst, Surhuisterveen
N.a.v. Marcel Langedijk, Rauw. Het eerlijke verhaal van David de Vos, Go and Tell: Zeewolde, 2024, 256 p., € 23,95, ISBN 978 90 7980 778 9