Tja, van wie? Jezus natuurlijk, maar daar kom ik zo op.

Jaarlijks wast de paus in Rome op Witte Donderdag de voeten van een twaalftal mensen. Meestal zijn het gedetineerden. Als een goed bedoeld gebaar van nederigheid. Om eerlijk te zijn krijg ik daar altijd de kriebels van waanneer ik die ‘vertoning’ op tv zie. Ik denk dan: wanneer gaat hij daar nou naast zitten en laat hij zijn voeten wassen. Nee, dan Peter Scheele. Jaren geleden ging hij midden op de markt staan met een wasteiltje en een stoel en vroeg hij voorbijgangers of hij ze de voeten mocht wassen. Soms mocht dat en dan kon hij tegelijk over Jezus vertellen. Durf dat maar eens…

Jezus wilde met de voetwassing de discipelen en daarmee ook ons een boodschap meegeven. Kort gezegd: Elkaar dienen en de minste willen zijn. Een belangrijke les, ook voor vandaag.

Daarnaast kun je ook een prachtige symboliek in de voetwassing door de Here ontdekken. Allereerst moeten we beseffen dat het Pesach is. Het pesachlam wordt geslacht. Dood die leven brengt. Jezus wist dat Zijn taak op aarde er bijna op zat, maar dat het zwaarste nu aanstaande was. De voetwassing symboliseert de weg die Jezus ging.

Het opstaan van de speciale pesachtafel is symbool van het verlaten van hemelse heerlijkheid. Het afleggen van kleding wordt ergens anders ook gebruikt voor sterven. In Johannes 10 zegt Jezus: ‘Ik ben de goede Herder. De goede Herder geeft zijn leven voor de schapen.’ Symbolisch legt Hij met zijn kleding zijn leven af. En zou het omdoen van de linnen doeken niet kunnen verwijzen naar de linnen doeken waarmee Jezus in het graf gebalsemd wordt. En dan het wassen van de voeten, daar gaat het allemaal om.

Jezus, die mensen schoon wast door aan het kruis voor de mensheid te sterven. In vers 12 keert Jezus weer terug naar de speciale pesachtafel, wat verwijst naar de terugkeer van Jezus naar de Vader in de hemel, het volbrachte werk symboliserend.

De voetwassing gaat dus over meer dan alleen dienend leiderschap. Jezus, die je voeten wast, is Jezus die voor je sterft en je schoon wast. Wanneer je dat bedenkt, ga je anders met elkaar om. Toch?

 

Art van der Molen, Ten Boer


 

Leven in het licht van Pasen betekent: wandelen in het licht met Jezus die de voeten van zijn discipelen heeft gewassen.

 


 


Commentaar

  • Bevrijding en vrede – wij gedenken 2025-04-25 08:13:45

    Dit nummer verschijnt kort voor de officiële dodenherdenking – met de kransleggingen op de Dam in...

  • Voorjaar 2025-04-12 09:38:55

    Het kan niemand ontgaan zijn, het voorjaar hangt in de lucht. Heerlijk om weer even in het...

  • Veertig dagen Paaspodcast en Spotify 2025-03-28 18:37:35

    Nog een paar weken en dan vieren we opnieuw het Paasfeest. Dat betekent dat we voor wat betreft...

  • Asjera’s terugkeer 2025-03-15 08:38:30

    De profetische uitspraak: ‘Het is God of de afgoden,’ van de christenfilosoof prof. dr. ir. H. van...