Hoe ziet een gulle gever eruit? Dat kan ik u vertellen. Het stond immers in de krant. “De doorsneedonateur in Nederland is een vrijgezelle of gescheiden protestantse vrouw of man die elke zondag naar de kerk gaat en woonachtig is in Noord- of Zuid-Holland, Gelderland of Flevoland” (Trouw, 17 januari 2011). Gelukkig gaat het hier om een doorsnee donateur. En dat betekent gelukkig niet dat de meeste lezers van dit blad hun hand op de knip houden. Het gaat hier overigens niet om de vaste vrijwillige bijdrage maar om de bereidheid geld af te staan voor goede doelen. Het is interessant in genoemd artikel te lezen dat hoe vaker mensen naar de kerk gaan, hoe vaker ze donateur zijn.

Dat laatste is natuurlijk boeiend. Ik zie me al staan op de kansel. “Als u niet wekelijks twee keer naar de kerk gaat dan bent u niet alleen ontrouw maar grote kans dat u ook een slechte donateur bent.” Zo bont zal ik het natuurlijk niet maken. Maar het verband is wel intrigerend. Namelijk het verband tussen betrokkenheid op de kerk en het doneergedrag. Zou je – durf ik het te vragen? – zou je ook een verband kunnen leggen tussen kerk, doneergedrag en – ja, ik durf het – de relatie met de Here Jezus?  

Op onze moderamenvergaderingen lezen we telkens een hoofdstuk uit het boek Moedig leiderschap van de bekende Amerikaanse kerkleider Bill Hybels. Op de dag dat ik het artikel las in de krant, nam ik daardoor hoofdstuk 5 door van dit boek. Titel van dit hoofdstuk: De financiële uitdaging. De inleider las voorafgaande aan de bespreking met ons een gedeelte uit 2 Korintiërs 9. In vers 11 staat: U bent in ieder opzicht rijk geworden om in alles vrijgevig te kunnen zijn, en uw vrijgevigheid leidt door onze bemiddeling tot dankzegging aan God. Een duidelijker relatie kan niet worden gelegd. Gelukkig Paulus durft het verband ook te leggen!

“Om in alles vrijgevig te worden”. Dat is me nogal wat. Ja, maar wat me ook nogal wat is: “U bent in ieder opzicht rijk geworden”! Gaat het daarbij om grote bedragen? Ja, dat kan. Nee, dat hoeft zeker niet. Het penningske van de weduwe (gegéven van haar armoe) spreekt in de ogen van de Here Jezus boekdelen. Ik vraag me af of die weduwe dat bedrag met tranen in haar ogen heeft gegeven. Ik durf de stelling aan dat ze het met een glimlach deed. Ze was toch in ieder opzicht rijk? Een alleenstaande vrouw die elke keer naar de tempel gaat… Een doorsnee donateur! Vele kleintjes maken één grote.

Wat een mooi en Bijbels idee is dat: elkaar dienen met onze middelen. In genoemd hoofdstuk uit het boek van Hybels filosofeert de schrijver over het ontvangen van een enorme gift van de miljardair Bill Gates. Voor altijd uit de geldzorgen! Hybels schrijft dat hij de gift zou weigeren. “De reden dat ik de gift zou weigeren, is mijn overtuiging dat het enorme geestelijke voordelen oplevert als een kerk voor een financiële uitdaging wordt geplaatst.” De weg naar het doel is minstens zo belangrijk als het bereiken van het doel zelf. Een weg die ons leert om afhankelijk te zijn van God. Een weg waarop we tijdens de wandeling mogen vieren dat we rijk zijn en daarom gul mogen delen. Om te ontdekken dat je samen in de naam van Jezus mag samenwerken. Wat heb je wat je niet ontvangen hebt? En: wie geeft wordt rijker! We geven het geld aan Vader! Hij gaat er vast iets moois mee doen.

Groningen         
N. Vennik


Commentaar

 • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

  In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

 • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

  Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

 • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

  In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

 • Post 2024-04-06 07:36:05

  De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....