We hebben het meegemaakt! Een zetel meer had erin gezeten voor de CU en SGP samen. Als één van de twee partijen er voor had gekozen voor de ander te stemmen hadden ze in de Eerste Kamer één zetel meer gehad. Ik hoed me ervoor met modder te gaan gooien. Politiek is blijkbaar een ingewikkeld vak. Voor mij te hoog gegrepen. Een vraag die rest: waar was dit machtsspel op gericht? Twee christelijke partijen die momenteel niet goed door één deur kunnen… Dat zal ongetwijfeld waar zijn. En er zijn ongetwijfeld argumenten te bedenken waarom het ging zoals het ging. Leg het mij maar uit. Maar begrijpen, nee begrijpen doe ik het niet.

Triester kan het bijna niet. SGP 1. CU 2. 4 in plaats van 3 zetels; had gekund! In eigen hand hadden ze het! Dan heb je ruim 33 procent meer zetels! Nee, dat doen we niet. Het gaat me er niet om een bepaalde partij te kijk te zetten. Maar ik val stil. Is de geestelijke vervreemding bij de politici van deze partijen dan zo groot geworden? Zo onoverbrugbaar groot? Of is de gang van zaken bij deze verkiezingen alleen maar ‘politiek’ te verklaren en zit daar niets ‘geestelijks’ aan. Maar politiek bedrijven valt toch ook binnen het koninkrijk van God. Daar hoort toch ook een bepaalde stijl bij? Of vraag ik in deze verwarrende tijden teveel? Leg het mij maar uit. Begrijpen doe ik het toch niet.
Hoe makkelijk is het om elkaar bij spanning ‘los’ te laten. Als het hoog oploopt wil je wel bij die ander weglopen. Dat zie je bij gemeenten waar het samen leven onder druk kan komen te staan. Of bij kerkverbanden. Of, dichter bij huis, die neiging zie je bij getrouwde stellen. Ik weet ook wel: de CU en SGP zijn niet met elkaar getrouwd. En de afzonderlijke politici zijn dat ook niet. Dat klopt. Maar in Christus zijn ze toch met elkaar verbonden?

We schudden soms onze ‘wijze’ hoofden hoe destijds kerkscheuringen tot stand kwamen en hoe men elkaar toen kon ‘verketteren’. Maar ik mag hopen dat vandaag die hoofden werkelijk wijs zullen blijken te zijn. Niet alleen in de politiek. Maar zeker ook in de kerk. Houden we elkaar in liefde vast als we op bepaalde terreinen niet hetzelfde denken? Bij de keuze voor een liedboek of een Bijbelvertaling. Als er ethische zaken aan de orde komen? Niet valt te verwachten dat iedereen gelijk denkt over de problematiek rond homofilie. Niet alle neuzen staan gelijk als het gaat om hoe we vandaag kerk moeten zijn: veel veranderen of veel hetzelfde houden (ik weet ‘t: kort door de bocht geformuleerd).

Maar bepalend is toch hoe je, juist als het spannend wordt, met elkaar omgaat. Dan komt het erop aan in hoeverre je de ander waardeert en respecteert. Dat wil niet zeggen dat er geen ruimte mag zijn voor een indringend of pittig gesprek. Natuurlijk, dat moet kunnen. Sterker gezegd, dat gesprek moet. Als je elkaar niets meer te vertellen hebt, is de relatie sowieso al afwezig.

De wereld die we zo graag ‘missionair’ willen bereiken haalt haar schouders op bij twee christelijke partijen of bij christenen die niet alles op alles zetten om gunnend bekend te staan. Lekker hypocriet, zal dan het terechte oordeel zijn. Ik heb de verkiezingsslogans 2010 er nog eens op na geslagen. ‘Stabiel. Betrouwbaar. Christenunie.’ En de SGP viel de eer te beurt de mooiste slogan te hebben: ‘Daad bij het woord’. Ja, en op zulke slogans word je afgerekend. En dat geldt natuurlijk niet alleen voor politieke partijen. Verbazingwekkend hoe mij die schoen past.

Groningen         
N. Vennik


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...