Het fundament voor de toren van de Nieuwe Kerk aan de Dam in Amsterdam ligt er al eeuwen. Maar de toren kwam er nooit. Waarom niet? Een van de theorieën is dat de regenten niet wilden dat de Nieuwe Kerk boven het naastgelegen Stadhuis (het tegenwoordige paleis op de Dam) uit zou stijgen. De regenten wilden niet overruled worden door de kerk. De verhouding tussen kerk en staat is er altijd een van spanning geweest, soms lichte spanning, soms hoogspanning.
Er zijn tijden geweest dat de kerk zo’n beetje regeerde. Daar moeten we zeker niet naar terug verlangen. De kerk heeft haar eigen domein en de overheid ook. Wederzijds respect is geboden. Daarom is het onbegrijpelijk wat minister Bussemaker nu van plan is. Ze gaat 160 ambassadeurs opleiden om aan kerken en christelijke scholen uit te gaan leggen hoe ze de Bijbel moeten lezen. De volledige acceptatie van homoseksualiteit gaat haar niet snel genoeg. Haar geduld raakt op. Tijd voor actie. Een van de groepen die aangepakt moet worden zijn de orthodoxe christenen. Luister naar wat de minister zegt in een interview in het Nederlands Dagblad. ‘Stel dat iemand zegt “in de Koran staat dit” of “in de Bijbel staat dat” dan kan ik me voorstellen dat de mensenrechtenambassadeur de Koran of de Bijbel kent, en hierover een gesprek aangaat. “Waar staat dat? Zullen we het hier met elkaar over hebben? Ik heb hier ook een andere interpretatie van de tekst. Kun je dit wel zo letterlijk vertalen naar de huidige situatie?”’ ‘Dat is een gesprek op behoorlijk hoog niveau’, merkt de interviewer op. Antwoord: ‘Ja, ze krijgen een goede training. En het moeten mensen zijn die de gemeenschap waar zij dit gesprek voeren, kennen. Ik zou het bijvoorbeeld zelf niet moeten doen’.
De minister wil ons geruststellen. De mensen die ons de wil van de minister gaan opleggen zijn mensen uit de eigen gemeenschap. Moeten we daarbij denken aan meer verlichten, of zoiets? ‘Ik ben echt niet van plan zelf in de kerk te komen preken’, zegt minister Bussemaker. Ik geloof het graag. Toch zou het niet verkeerd zijn als ze nu en dan wel zelf eens naar de kerk zou gaan. Maar dan gewoon om te luisteren.
Krijn de Jong, Urk