De naoorlogse generatie, waartoe ik behoor, heeft een rustige, vreedzame tijd beleefd. Mijn ouders hadden de crisis en de oorlog meegemaakt en leerden ons zuinigheid en vlijt. En in nasleep van de Flowerpowerbeweging leerden we: ‘Make peace not war!’ Flowerpower was in late jaren 60 en vroege jaren 70 een artistieke jeugdcultuur uit de Verenigde Staten. Allemaal lieve liedjes over liefde en vrede vulden onze oren en harten. Ben je boos, pluk een roos en zet hem op je hoed. …. Steek een bloem in je haar en wees lief voor elkaar en zing tralalalala. En eerlijk is eerlijk: zo heb ik het best lang ervaren. Maar dat was vroeger.
Wanneer is dat zo omgeslagen? Dat je uitriep: ‘Wat gebeurt er!!??’ Nine eleven staat nog haarscherp in mijn geheugen. 11 september 2001. De dag dat er twee passagiersvliegtuigen invlogen op twee wolkenkrabbers in New York en twee andere hun doel min of meer misten.
Deze gebeurtenissen zijn gevolgd door talloze bomaanslagen, moordpartijen en andere terreurdaden, dagelijks in het nieuws en daardoor deel geworden van ons leven, zij het op enige afstand.
Je zou kunnen zeggen: ‘Waar sta je nog van te kijken? Er is niets nieuws onder de zon.’ En toch sta ik telkens weer verbaasd over hoe dingen kunnen gebeuren. Hoe er zo’n chaos kan ontstaan en er niemand lijkt te zijn, die er iets aan kan doen.
De duivel is de vader van alle chaos. Diabolos. Hij die alles door elkaar gooit. Hij die verwart en mensen tegenover elkaar zet. We maken het op dit moment van heel dichtbij mee. Allerlei groepen staan tegenover elkaar, bedreigen elkaar en voorlopig is het einde niet in zicht.
Vervolgens hebben wij, heb ik, heb jij een plek in deze situatie.
Tegenover de wanorde van de duivel staat de vrede van God: ‘God is geen God van wanorde, maar van vrede’ (1 Kor 14:33).
‘Leef, zo mogelijk, voor zover het van u afhangt, in vrede met alle mensen,’ schrijft Paulus in Romeinen 18.
Ook Jezus leert ons om vredestichter te zijn. Het kan en mag niet zo zijn dat wij bijdragen aan die chaos.
Wat betekent dat concreet? Dat is voor iedereen anders. Dat hangt af van wie je bent en op welke plaats je bent gesteld. Paulus bidt voor iedereen: ‘En ik bid dat uw liefde steeds meer aan inzicht en fijnzinnigheid wint, zodat u kunt onderscheiden waar het op aankomt’ (Filippenzen 1,9-10 NBV21). Helder inzicht of kennis en fijngevoeligheid worden genoemd in andere Bijbelvertalingen.
‘Make peace not war’, leerden ons de mensen met bloemen in het haar in de jaren 60.
Jezus zegt precies hetzelfde.
Laten we vredestichters zijn.
Nel Noppe, Leeuwarden