De FNV en een flink aantal oppositiepartijen hebben beloofd dat het een hete herfst gaat worden. Nadat eerst de regering gebrek aan daadkracht verweten werd, is juist het tonen van daadkracht het heikele punt geworden. Helaas zijn daarbij ?verworven rechten? in het geding. En als er iets in staat is om ons bij de voetbal en de buis weg te halen, dan is het wel dat ons verworven rechten ontnomen worden.
En we hebben inmiddels nogal wat verworven rechten opgebouwd. Voedsel, een warm huis en medische zorg zijn daarvan nog wel de meest basale voorbeelden. Maar er zijn er inmiddels veel meer. Wat dacht u van een auto, een tv, onderwijs, een computer, een wasmachine, een douche, een koelkast, minstens eenmaal per jaar op vakantie, zwangerschaps- en ouderverlof, recht op kinderopvang, een krant, lid van een sportvereniging, recht op AOW op 65-jarige leeftijd, enz.
Het lijken misschien niet zulke spectaculaire zaken, maar voor een groot deel van de Nederlanders zijn dit zaken die inmiddels bij een soort minimumbestaan zijn gaan horen. Mis je ??n of meer van dit soort dingen, dan zakt je bestaan dus onder dat ?minimum?. Eigenlijk heb je dan geen leven meer; je grondrechten als mens zijn hier in het geding.
Het is u misschien opgevallen dat ?recht op geluk? niet in de opsomming staat. Het zou mij overigens niet verbazen als dat recht voor een groot deel zelfs omgekeerd evenredig is met al die andere rechten. Hoe meer verworven rechten, des te ongelukkiger de mens. Niet wat je hebt, maar wat je geeft bepaalt namelijk uiteindelijk wie je bent. Bij dat geven gaat het dan niet in de eerste plaats om materi?le zaken, maar om zaken als vriendelijkheid, aandacht, mededogen, liefde, enz.
Veel Nederlanders ervaren ondertussen het weghalen van verworven materi?le rechten als een vorm van diefstal. Raar eigenlijk hoe makkelijk zulke meningen wortel kunnen schieten tussen onze oren. Ik vermoed dat veel Nederlanders er zelfs oprecht van overtuigd zijn dat iemand in onze samenleving niet meer mee kan doen als er een paar van de genoemde minimumvoorwaarden ontbreken.

Hoe anders echter in andere delen van de wereld. De overgrote meerderheid van de wereldbevolking moet het zelfs doen zonder ook maar ??n van deze ?verworven rechten?. Toch heb ik niet de indruk dat mensen die in het bezit zijn van voedsel, een huis en medische zorg, werkelijk ongelukkiger zijn zonder auto, tv, computer en verre vakantie.
Ach, en dan hebben we het nog niet eens gehad over dat wat mensen uiteindelijk echt gelukkig maakt. Het gaat daarbij eigenlijk ook een beetje om een verworven recht. Wel niet over een verworven recht op een materieel bezit, maar over een ?verworven voorrecht?. Het voorrecht om kind van God te mogen zijn. En dat voorrecht hebben we niet eens zelf verworven, maar is een cadeau van onze Schepper zelf. We hoeven er geen eurocent premie voor te betalen en het is ook nog eens waardevast, gegarandeerd tot in der eeuwigheid en zonder kleine lettertjes. Zo?n verworven recht zou je iedereen wel willen aanraden in deze economisch onzekere tijden.
In Nederland denken we misschien bij sociale zekerheid vooral in termen van schuren vol met pensioengelden, AOW-voorzieningen, risicoverzekeringen en sociale uitkeringen. (?Gij dwaas, nog deze nacht ???). Als burger van Gods Koninkrijk is het  misschien toch verstandiger om vooral te beleggen in die door Jezus verworven gratis waardevaste polis en niet te gokken op onzekere materi?le zaken. Zoals mijn moeder dan pleegt te zeggen: ?Leef in eenvoud, dan is het leven eenvoudig.? En daar is volgens mij geen woord Russisch bij.

Hoogeveen                                   
Jan van Amerongen


Commentaar

 • Verslavingen 2024-07-12 17:57:04

  Ruim een op de vijftien jongeren gokt weleens online, zo blijkt uit een onderzoek van het...

 • All Nations 2024-06-28 17:42:30

  Vorige week was ik met een groep studenten van de Theologische Universiteit Apeldoorn bij All...

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...