De Psalmen
De psalmen zijn allemaal heel verschillend. Dat komt doordat ze op allemaal verschillende tijdstippen zijn geschreven. De ene psalm is geschreven toen het heel goed ging met David en hij God helemaal vertrouwd. En anderen zijn geschreven toen hij diep in de put zat en niks meer van God wilde weten. Doordat de psalmen zo verschillend zijn, kun je nu ook op allerlei verschillende momenten troost en bemoediging vinden in de psalmen. Er zijn lofpsalmen, smeekpsalmen, dankpsalmen, pelgrimspsalmen, wijsheidspsalmen, koningspsalmen, vervloekingpsalmen en nog veel meer soorten. Daardoor hebben ook zoveel mensen wat aan de psalmen: er is altijd wel iets wat je aanspreekt. De psalmen kun je in 5 boeken indelen, vroeger waren dit ook 5 verschillende boekrollen. Alle 5 de delen worden met een halleluja of amen afgesloten. Psalm 150 is de laatste psalm en die sluit het boek psalmen af met een loflied tot eer van God.
Dit alles komt doordat David veel heeft meegemaakt, zoals bij voorbeeld in Psalm … Hij is vol van God, maar dan is hij bang als hij op de vlucht moet voor zijn zoon Absalom. Dit zie je duidelijk terug in de psalmen. Hij schrijft dan heel anders over God. Hij roept Hem aan en roept: “Hoor mij toch, Heer”. Hij vraagt dan ook hoe lang hij nog moet wachten totdat het beter zal gaan en hij vraagt God om zijn leven te sparen. Maar later is hij ook weer heel blij en doet hij niks anders dan God groot maken en Hem alle lof toe zingen. Ook zijn er weer andere psalmen waarin hij zich heel klein maakt en ook aan God vraagt of Hij hem zijn zonden niet wil aan rekenen.
Vroeger werden er in de protestantse kerken alleen maar psalmen gezongen. In sommige kerken is dat nog wel zo. Maar in de meeste kerken worden er ook gezangen gezongen en eventueel liederen uit andere bundels. Doordat de psalmen zo verschillend zijn kun je ook voor tijdens de kerkdiensten eigenlijk altijd wel iets toepasselijks vinden. Men is ook nog bezig met een project om alle psalmen te herschrijven en een nieuwe wijs te geven, die heten ‘Psalmen voor nu’. Daar staan ze in moderne, begrijpelijkere taal in en ook met andere melodieën, zodat ze misschien weer wat populairder worden in de kerken.
Wat voor veel mensen echt een psalm is die hen troost is Psalm 23, “de Heer is mijn Herder”, die geschreven is door David. Dit is echt een psalm die troost biedt omdat het hier gaat over de bescherming van God. Wat er ook gebeurt, de Heer is erbij en geeft nieuwe kracht. Ook al moet je door een donker dal, je hoeft niet bang te zijn omdat God bij je is en je moed zal geven. Je kunt je vast wel voorstellen dat dat troost biedt als er erge dingen in je leven gebeuren en je het allemaal niet meer ziet zitten. De Heer is je Herder, het zal je aan niks ontbreken. Waar dit ook staat is in psalm 27, ook deze psalm is geschreven door David.
Veel mensen vinden de psalmen maar ouderwets en zeggen dat ze de tekst niet snappen en de melodie maar saai vinden. Maar ik denk dat het juist ook heel belangrijk is om de psalmen wel te blijven zingen. Juist als je je ook verdiept in de tekst staan er zoveel mooie dingen in en bemoedigingen voor het geloof en leven van iedereen.
Laura van Putten