Stilte
Je hoort vaak over Gods stem als iets heel groot. Bulderend bijvoorbeeld. Misschien ken je deze tekst wel van een nummer: “Er is kracht in Zijn woord, als de wateren bruist Zijn stem” (In de hemel is de Heer). Gods stem buldert. Kijk maar eens in Psalm 29: “De stem van de Heer klinkt over de wateren, de God van de eer dondert”. En even verder lees je zelfs: “De stem van de Heer breekt de ceder!” Wauw. Wat een stem. Maar: hoor je dan God vooral in het lawaai? In de grote en bijzondere dingen? Alleen maar bij grote concerten of kerkdiensten?
Niet helemaal. Kijk maar eens in 1 Koningen 19. Elia zit daar op een hoge berg te wachten tot God tot hem spreekt. En dan gebeurt er dit: “Na deze wind kwam er een aardbeving, maar de Heer was ook niet in de aardbeving. Op de aardbeving volgde een vuur, maar de Heer was ook niet in het vuur. En na het vuur kwam het suizen van een zachte stilte.” En in die stilte (zeg maar: een zachte wind) kwam er een stem tot Elia. De stem van God. Niet in het grootte, maar juist in het kleine, in de stilte. Kijk ook bijvoorbeeld naar Jezus. In het evangelie van Lucas lees je dat elke keer voordat Jezus iets belangrijks gaat doen, Hij zich eerst afzondert, en met God gaat praten. Je leest het dat Jezus bidt voor Hij gedoopt wordt, voor Hij zijn discipelen roept, en het bekendste voorbeeld is misschien wel als Jezus bidt in de avond voor zijn sterven. Jezus leert zelfs aan zijn leerlingen om dit ook te doen, lees maar eens in Lucas 11. Voor Jezus was het heel belangrijk Zich regelmatig af te zonderen en contact te hebben met zijn Vader.
En daar mogen wij wat van leren. Ben jij wel eens stil? Gewoon, om Gods stem te horen? Om te luisteren naar wat Hij te zeggen heeft tegen jou? Jezus deed dat wel. Ons wordt het soms wel heel moeilijk gemaakt om in alle stilte naar God te luisteren. Tv, werk, muziek, herrie van auto’s of werkzaamheden aan de weg, en noem maar op. God vinden in de stilte, lastig… Maar het kan ons wel enorm helpen bij alle vragen die wij hebben. God wil op al onze vragen een antwoord geven. Maar dan moeten wij dat antwoord wel horen! Dan moet je tijd vrijmaken om te luisteren. Net zoals het stil moet zijn als je iemand wilt horen praten op tv, zo moet het ook stil zijn om Gods stem te verstaan. En niet alleen stil in je omgeving, maar ook in je hoofd en in je hart.
Maar stil zijn voor God is niet alleen voor ons goed. Psalm 65 leest: “De lofzang is stilte tot U”. In veel Bijbels lees je dat het woordje ‘in’ er wordt toegevoegd. Maar dat hoeft helemaal niet. In het Hebreeuws staat er eigenlijk: “Tot u is stilte een lofzang”. Dus als je stil bent voor God, dan is het alsof je voor hem zingt. God vindt het kennelijk heerlijk als je stil voor Hem bent. Je brengt er God dus eer mee. Dus stilte is niet alleen iets voor jezelf, om God dieper te leren kennen, maar ook een lofzang tot God.
Probeer het eens komende week. Iedere dag een half uur samen met God. Lees een stukje uit de Bijbel. Bid. Vertel God wat je hebt gedaan, en wat je morgen van plan bent. Vraag om kracht, wijsheid en leiding. Doe het bijvoorbeeld ’s ochtends, voor je naar school of werk gaat. En wees stil. Stil voor God, als een lofzang voor hem. Probeer het, en hopelijk merk je dat dit niet iets is om één week te doen, maar de rest van je leven. Elke dag opnieuw stil zijn, als een lofzang voor God.
Bram Hofland