Heb jij een spaarrekening? Of misschien zelfs nog wel zo’n oldskool spaarpotje? Waarschijnlijk wel. Allerlei mensen en organisaties proberen ons bij te brengen dat sparen goed is. Als je nu spaart, dan kun je zometeen een nieuwe playstation of een mooie brommer kopen. Of misschien zet je nu al geld apart, zodat je straks die ene opleiding kunt volgen, of een eigen huis kunt kopen. Dat is verstandig. Wie spaart, die heeft wat. In geld, maar ook in andere opzichten.

Onzeker rendement

Bij die “andere opzichten” denk ik aan wat de Heere Jezus ons leert in de Bergrede. Daar geeft Hij namelijk buitengewoon goed beleggingsadvies: “[V]erzamel schatten voor u in de hemel, waar geen mot of roest ze verderft, en waar dieven niet inbreken of stelen” (Matth. 6: 20). Aardse rijkdommen ben je zomaar kwijt. Daar kunnen de investeringsbankiers sinds de kredietcrisis over meepraten. En anders moet je maar eens informeren bij die man uit Hoogeveen, uit wiens huis dieven eerder deze week voor duizenden euro’s aan geld, sieraden en pythons stalen. Aards bezit kan heel veilig en zeker voelen, maar het kan ook zomaar weer weg zijn. Dan kun je toch beter investeren in niet-aardse dingen. Die raak je tenminste niet zomaar kwijt.

Investeringstip

Nu wil je natuurlijk wat goede investeringstips. Hoe werkt dat nu, schatten verzamelen in de hemel? Volgens mij geeft vers 22 van Mattheüs 6 daar goede aanwijzingen voor. Op het eerste gezicht lijken de woorden die Jezus in deze tekst spreekt wat vaag. Iets met heldere/oprechte/enkelvoudige ogen (al naar gelang je Bijbelvertaling), wat moet ik daar nu van maken? Nou, volgens mij dit: je oog moet een-voudig zijn. In goed Nederlands: op één ding gericht. Het leven van een christen richt zich maar op één ding, namelijk het Koninkrijk van God. Jezus zei dit ook met zoveel woorden bij het leren van deze les, weten we uit de beschrijving van Lukas (12: 31): “Maar zoek het Koninkrijk van God en al deze dingen zullen u erbij gegeven worden.”

Een nieuw perspectief

Deze uitspraak plaatst heel ons leven in een ander perspectief. Godsdienstige handelingen als bidden en vasten zijn dan niet langer middelen om te laten zien hoe vroom wij zijn (vgl. Matth. 6: 5-18). Eten, drinken en kleding zijn dan ook niet meer de hoofdzorgen van mijn bestaan. Sterker nog: daar hoef ik me helemaal geen zorgen meer om te maken (Matth. 6: 25, 31). “De heidenen” maken zich druk om deze zaken. Niet alleen in Jezus’ dagen, maar ook nu nog. Dat bedoel ik trouwens niet in veroordelende of minachtende zin, alsof ‘wij de christenen’ zo ver boven onze niet-gelovige medemensen staan. Dat is namelijk geenszins het geval. Let er maar eens op hoe vaak je zelf wel niet verdwaalt in de bijzaken van het leven. Want ja, het is wel belangrijk dat je er hip bijloopt. Anders lig je zomaar buiten de groep. En je rekeningen moeten ook gewoon betaald worden. Voordat je het weet, spendeer je je hele vrije zaterdag tussen de koopjes en verandert stille tijd in werktijd. Voordat je er erg in hebt, dien je de goden van deze tijd meer dan God zelf.

Investeer wijs

Zo’n investering in deze wereld loont niet. Uiteindelijk komt er een einde aan deze aarde en aan jouw leven. Investeer liever in het Koninkrijk van God. Besteed je leven aan het zoeken (en vinden!) van Hem en aan het leven naar zijn wil. Dan verzamel je een schat in de hemel. Een schat die nooit verloren gaat, maar waar je eeuwig plezier van hebt. En al die andere dingen dan? Maak je daar maar geen zorgen om. God zal je geven wat je nodig hebt.

 

Alexander


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...