Logo’s, je kent ze vast wel. AH, Windows, Starbucks of Coca-Cola. Ze hebben allemaal een teken waaraan je ze makkelijk herkent. Er is zelfs een logospel! Wie kan de meeste logo’s herkennen? Niet alleen merken hebben logo’s. Geloven hebben ze ook. De islam bijvoorbeeld een halve maan met ster, of boeddhisme een wat dikke man die zit. Zo ben je herkenbaar! Ook christenen hebben zo’n symbool. Vroeger was dat bijna altijd een ichtusvisje, nu is het vaak een kruis. In bijna alle kerken staat wel ergens een groot kruis, mensen lopen rond met een kruisje om de nek, in de oren of als tattoo. Wat is dat kruis nou precies, waar komt het vandaan en wat betekend dit ‘logo’ eigenlijk?

Het kruis, ja dat is waar eigenlijk de hele Bijbel omheen draait. Het is het centrale punt. Als je het vraagt aan iemand die gelooft wat het kruis is, dan zal die vast iets zeggen als: dat is waar Jezus aan gehangen heeft en zo onze zonden heeft weggedragen. Jezus heeft redding gebracht door te sterven aan het kruis. Je ziet dus direct hier: er zit een dubbele betekenis in. Er is redding, maar waarvan? Tja, van zonde. Dus het kruis is wel iets dubbels. Aan de ene kant herinnert het ons aan de zonde, en aan de andere kant aan onze redding!

Want dat kruis, dat is wat jij en ik eigenlijk verdiend hebben. Wij hadden daar moeten hangen in plaats van Jezus! Kijk maar eens in de krant of naar het journaal. Allemaal ellende. En hoe ga jij eigenlijk om met je klasgenoten, je ouders of andere mensen? Ben je altijd zo lief en leuk en gezellig? En God? Geef je Hem de tijd die Hij verdient? Bidden en bijbellezen. Ik niet in elk geval. Wij verdienen straf te krijgen, en de straf voor het niet luisteren naar God is de dood. Het kruis herinnert ons daar dus eerst aan. Jij en ik, wij verdienen te sterven. Een pijnlijke dood, weg van God. Hel. Het kruis, dat is onze veroordeling.

Maar, daar blijft het gelukkig niet bij! Want we lezen in de Bijbel dat Iemand voor ons aan dat kruis is gestorven. Jezus, de Redder van de wereld. Iemand die geen zonde had, die niks fout heeft gedaan. Die heeft de zonde van de wereld op zich genomen, en Zijn bloed heeft gevloeid voor jou en voor mij. Het bloed van een onschuldige. Net als bij de offers in het oude testament. Ieder jaar werd er een lam geslacht. Zo’n lief en schattig lammetje, dat niks fout had gedaan. De priester slachtte het, nam het bloed en sprenkelde dat uit over heel het volk. Daarmee was het weer goed tussen Israël en God. De zonde die de mensen hadden gedaan, die waren weggehaald door dat bloed. Dus eerst bloed, en dan pas vergeving. Een onschuldig lam moest sterven, zodat het volk Israël mocht blijven leven. Zo is Jezus ook als een lam gestorven voor jou en voor mij. Niet alleen voor Israël, maar voor iedereen die in Hem gelooft. Nooit hoeft er meer bloed te vloeien. Het is net alsof je gewassen wordt nadat je een flink potje gevoetbald hebt. Je zit helemaal onder zand en modder, maar na het douchen ben je weer schoon. Zo reinigt Jezus ook jou en mijn hart van alle vuil, van de zonde. Dus het kruis is niet alleen veroordeling, maar ook verlossing. Verlossing van de dood.

Het kruis herinnert ons dus aan twee dingen: onze zonde en onze redding! Paulus zegt over het kruis ook nog: “Maar ik – ik wil me op niets anders laten voorstaan dan het kruis van Jezus Christus, onze Heer, waardoor de wereld voor mij is gekruisigd en ik voor de wereld” (Galaten 6:14). Hij laat zich erop voorstaan, hij is trots op dat kruis. Sommige mensen vragen zich wel eens af: kan je wel een kruisje om je nek dragen, of een tattoo of iets anders. Persoonlijk denk ik: ja. Als je weet dat het voor deze twee dingen staat: zonde en redding. Dan mag je je erop laten voorstaan. Dat betekent: kijk, Jezus is voor mij gestorven. Ik ben trots op het kruis, trots en blij met wat Jezus heeft gedaan. Het kruis, dat heeft 2000 jaar geleden mij gered. Dus een van de logo’s van een iemand die gelooft in Jezus mag zijn: het kruis. Niks om je voor te schamen, maar juist iets om je op voor te laten staan!

Kijk nou nog eens goed naar dat kruis! Inderdaad: het is leeg! Jezus is niet aan het kruis gebleven, Hij is namelijk ook weer opgestaan! Hij leeft! Jezus is naar de hemel gegaan en bidt voor ons Bij God. Hij bidt God om voor ons te zorgen en Hij bidt voor onze vergeving. Dus ook daar herinnert het kruis ons aan: dat we een levende Redder hebben die voor ons zorgt. Hij is niet aan het kruis gebleven, maar is weer opgestaan! Een leeg kruis, een levende Heer die voor ons pleit bij God de Vader.

Het kruis herinnert jou en mij aan drie dingen: onze zonde, onze redding en aan de Levende Jezus, onze Redder die voor ons pleit. Een schitterend symbool! Nou ja, symbool? Het AH logo heeft iemand bedacht, maar het bestaat niet echt. Maar het kruis, dat heeft er 2000 jaar geleden echt gestaan. Daar heeft echt Iemand aan gehangen. Niet bedacht, maar echt gebeurt. Voor jou en voor mij, zodat wij bij God mogen komen. Denk daar aan als je een kruis ziet: Jezus, Redder van de wereld, ook voor jou!

Bram Hofland


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...