{mosimage}In de periode van 22 t/m 30 oktober is een groep mensen van een aantal CGK en GKv gemeenten uit het noorden van Nederland naar Roemenië geweest om mee te helpen in een Sociaal Centrum ten behoeve van jongeren in Oradea. Sommigen hadden een dergelijke reis al een aantal keren eerder meegemaakt en voor een paar was het nieuw.

De reis naar Roemenië is in 2 dagen met de auto redelijk te doen. De infrastructuur in Tsjechië, Slowakije en Hongarije is behoorlijk verbeterd. Ook in Roemenië zie je wel enige verbetering ten opzichte van een jaar of vijf tot tien terug. De grenzen zijn meest open en die met Roemenië is snel gepasseerd.
Onze groep is de hele week met medewerkers van het kindertehuis opgetrokken en er was een leuk programma voorbereid, met als thema “de liefde van God”, gesymboliseerd in het hart. Maar helaas kwam er een onverwachte kink in de kabel, doordat één van de auto’s in Oradea van achteren werd aangereden en een deel van de groep het programma niet kon bijwonen of er aan meedoen, omdat ze naar het ziekenhuis, politiebureau en dokters moesten wegens nekklachten. Gelukkig was het achteraf niet al te ernstig. De rest van de groep kon het programma, enigszins aangepast, toch afwerken.
Wat is Casa Lumina?
Casa Lumina is de naam van het Sociaal centrum. Dit is Roemeens voor “Huis van licht”. Het werd 14 jaar geleden opgezet door een Nederlandse vrouw, Olga van Lavieren. Ze geeft hier ook nu nog steeds leiding aan, hoewel ze over een poosje definitief terugkeert naar Nederland. Samen met haar team van Roemeense, professionele medewerkers worden jongeren en hun kinderen (meest zigeuners) opgevangen. Deze jongeren groeiden vaak op in kindertehuizen of zelfs op straat. Vanuit de Bijbel wil men onder deze jonge mensen het Licht verspreiden, vandaar de naam “Casa Lumina”. De jongeren hebben vaak een misvormd karakter en houding. Het werk van het centrum richt zich op het laten zien hoe het anders kan, het laten zien wie Jezus is en wat Hij kan betekenen in je leven. Ook wordt allerlei praktische hulp geboden bij het opvoeden van de baby’s van de jongeren, de dagelijkse opvang van hun kinderen in een kleuterschool en ook bij het onderwijs wat de jongeren zelf nog mogen krijgen. Er wordt gelegenheid gegeven om de kinderen in bad te doen of zelf eens een bad te nemen. Er worden maaltijden verstrekt. Kortom, er wordt zeer veel goed werk verricht. Wat er allemaal aan hulpverlening wordt gedaan kunt u meer gedetailleerd eens rustig (in het Nederlands) lezen op de website: www.casalumina.com
 
Op zondag heeft onze groep samen met Olga en haar team en de zigeuner-gasten aan een dienst in Casa Lumina meegewerkt door mime, meditatie en zang. Ook hebben we een Bijbelstudie verzorgd voor de ouderen en werden de kinderen bezig gehouden met diverse spelletjes. De dag daarop hebben we vooral de kinderen in het Sociaal Centrum bezig gehouden. In groepen werd er met hen getekend, geknutseld en van speelgoed allerlei leuks gemaakt.

Bezoek aan zigeunergemeenschappen
We zijn die week naar een paar zigeunerdorpen ten zuiden van Oradea geweest: Tinca en Lăzăreni. Ook daar hebben we de mensen van het evangelie verteld. In één van die dorpen wordt de schooljeugd elke dag een warme maaltijd gegeven via een speciaal project. In het andere dorp (wat ruiger en minder gedisciplineerd) hebben we toch vanuit het evangelie mogen vertellen van Jezus en wie Hij voor ons mag zijn. En de kinderen en oudere jeugd werden in beide plaatsen vermaakt middels creatief knutselen binnen en spelletjes buiten, want het was prachtig weer. Uiteraard hadden we iets bij ons om uit te delen aan de kinderen en jongeren.

Bezoek aan arme gezinnen
Indrukwekkend waren de bezoeken aan een behoorlijk aantal arme tot zeer arme gezinnen in Oradea en omgeving. Schrijnend is het als mensen met zeer velen in kleine ruimtes moeten samenwonen. Er is vaak weinig tot geen werk, dus nauwelijks geld voor de eerste levensbehoeften. Ook dreigt dan bovendien soms nog uitzetting uit hun woonruimte. De mannen en vaders hebben af en toe werk en verdrinken dan ook nog het weinige wat ze verdienen, met alle gevolgen van dien als het slaan of bedreigen van hun vrouwen. Het is pure ellende wat je tegenkomt. Maar je ziet ook de wilskracht van sommigen, die vechten om zich aan deze ellende te ontworstelen. In ieder gezin brachten we een voedselpakket. En met ieder gezin is een gedeelte uit de Bijbel gelezen en gebeden. We weten dat ons gebed voor specifiek deze bezochte mensen, waar we dan zo dicht bij kwamen te staan en iets van hun ellende proefden, door God is gehoord en op Zijn tijd en wijze wordt verhoord. God immers ziet de ellende en zal niemand verstoten die “schreiend tot Hem vlucht”. Enkele gezinnen werden niet thuis bezocht maar bij vrienden elders, omdat de zigeunerwijk waarin ze wonen te agressief is. Als deze gezinnen namelijk bezoek krijgen en een pakket met voedsel daarbij, is er afgunst en dreigt er geweld. Olga en haar medewerkers zijn al eens bedreigd. Toen wij de dag erop gewoon door die wijk reden was de sfeer ook niet plezierig. Ook dat is Roemenië.
De mensen vinden het fijn als er heel persoonlijk voor hen wordt gebeden. Dat hebben we bij hen thuis, maar ook tijdens de grotere bijeenkomsten meerdere keren mogen doen. Dan hoor je wat de mensen bezighoudt, waar hun zorgen liggen. Heel vaak liggen die bij hun kinderen. Zelf hebben ze het zwaar, maar ze willen zo graag dat hun kinderen het beter gaan krijgen.

Bezoek aan gevangenen
De laatste dag hadden we de mogelijkheid om de gevangenis te bezoeken. Olga heeft hier al langere tijd contacten en ze heeft een goede relatie met de directie opgebouwd. In een zaal waren een dertigtal mannelijke gevangenen bijeen gekomen om naar ons te luisteren, hoewel sommigen meer nieuwsgierig leken naar die Nederlandse meisjes. Deze gevangenen zijn geen zware criminelen, maar hebben bijvoorbeeld gestolen of gevochten. Niettemin zitten ze een behoorlijke tijd vast. Ook hier waren we om vanuit het evangelie het Licht te verspreiden. Samen hebben we het Pater Noster, het Onze Vader gebeden, een ieder in zijn eigen taal. Een aantal gevangenen heeft ons bedankt voor onze komst en de aandacht voor hen.

Delfzijl       
Henk Brouwer
 

Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...