Wonen en werken in Centraal-Azië (2)
Pieter en Hanna-Ruth wonen en werken in Centraal Azië. Ze houden de lezers van het kerkblad regelmatig op de hoogte van hun wel en wee.
December is de feestmaand. Ondanks dat het buiten donker, guur en koud is, maken we er een gezellige tijd van met lichtjes, mooie muziek, kaarsjes en cadeautjes voor elkaar. In Nederland heb je natuurlijk Sinterklaas en kerst, maar hier eigenlijk allebei niet. Kerst is een christelijk feest bij uitstek, en het is dan ook niet verwonderlijk dat kerst hier in Centraal-Azië eigenlijk niet wordt gevierd. Dat komt omdat de mensen hier overwegend islamitisch zijn. In naam althans, veel mensen noemen zich moslim, maar leven niet volgens alle regels en gebruiken van de Koran en de profeet. Het is hier helemaal niet ongewoon om alcohol te drinken, terwijl veel moslims dat niet zouden doen. Ook gaan er maar weinig mensen naar de moskee. Andere dingen worden wel gedaan, zoals bidden als je langs een begraafplaats komt in de bus. En varkensvlees laat iedereen hier staan. Als je dat wilt kopen moet je op de markt naar een apart hoekje van de vleeskraam, ver weg bij de kippen en de koeien. Geloof is hier vooral iets cultureels, als je bij een bepaalde bevolkingsgroep hoort, dan ben je gewoon een moslim. Een ander, kleiner deel, van de bevolking is Russisch Orthodox. Ook dit is vooral iets cultureels, en veel mensen kennen het Woord van God helemaal niet. In de orthodoxe kerk is het kerstfeest helemaal niet zo groots en belangrijk, en het wordt pas in januari gevierd. Pasen is het christelijke feest dat uitgebreid gevierd wordt. En dat is natuurlijk ook wel weer erg mooi, dat mensen uitgebreid stil staan bij de opstanding van Jezus.
Het verwonderde ons nogal, gezien het voorgaande, dat we sinds een paar weken overal kerstbomen en kerstversieringen als paddenstoelen uit de grond zien opkomen. De meeste winkels zijn voorzien van knipperende lampjes, in de supermarkt hangen tientallen kerststerren (wel iets te laag voor ons lange Nederlanders), en overal staan kerstbomen. Het doet niet onder voor de winkelstraten in Nederland, behalve dat de smaak hier anders is. Groot, kleurrijk en glimmend is het mooist. Waarom zijn er zoveel kerstspulletjes te krijgen, terwijl het niet wordt gevierd? Het duurde even voordat we hier achter waren. Maar wat blijkt, al deze dingen zijn voor het nieuwe jaar. Hier is Nieuwjaar het belangrijkste feest van het jaar. Hele families komen bij elkaar vanuit alle dorpen en steden en geven elkaar cadeautjes. Deze worden net als bij sommigen in Nederland onder de kerstboom, of eigenlijk nieuwjaarsboom gelegd. Zoals altijd bij een feestje is er veel, heel veel te eten. Voor sommige mensen zijn nieuwjaarsdag en de dag erna een van de weinige vrije dagen van het jaar. Een kerstvakantie zoals bij ons, is hier niet echt gebruikelijk. Veel scholieren en studenten krijgen ook maar een paar dagen vrij. Gelukkig hebben ze op de universiteit wel rekening gehouden met onze tradities rond kerst en oud en nieuw. Onze klas van buitenlandse studenten krijgt een dag voor kerst al vrij. De lerares zei dat we ons zo kunnen voorbereiden op het feest. En dat is natuurlijk wel weer heel fijn! En er is nog één ding dat wel erg prettig is, we kunnen hier echt rekenen op een witte kerst. En dat is voor ons al weer lang geleden. Dus wij dromen alvast van een witte kerst. We wensen jullie allen een fijne decembermaand!
Groeten uit Centraal-Azië,
Pieter en Hanna-Ruth
Wij werken onder studenten in Centraal-Azië. Wilt u meer informatie over ons werk ontvangen of wilt u weten hoe u betrokken kunt zijn bij dit werk? Neem dan contact op met onze thuisfrontcommissie via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.