Rudolf Setz is een kerkelijke pionier in hart en nieren. Hij nam het initiatief voor stichting Present in Zwolle wat uitgroeide tot een landelijk netwerk. In Assen krijgt sinds een aantal jaren ‘Assen zoekt…’ een vorm van 'kerkplanting' met liefde voor de samenleving. "Het is geen nieuw model of kunstje dat we doen.”
Nadat Rudolf en zijn vrouw Akke met hun vijf kinderen van Zwolle naar Assen verhuisden, maakte al snel een heilige onrust zich van hem meester. "We hadden het verlangen om een gemeenschap vorm te geven vanuit de nood en de zoektocht van mensen. Meer mensen herkenden die onrust en er werd een kerngroep gevormd die startte met het houden van enquêtes onder mensen die niet (meer) naar de kerk gingen. In de stad ontdekten we dat veel Assenaren op zoek zijn naar God, maar dat ze de drempel van de kerk niet meer overgaan". In een schoolgebouw werd gestart met een Alpha-cursus. Het legde de kiem voor de nieuwe gemeenschap ‘Assen zoekt...’, die na zes jaar uitgroeide tot zo’n 75 deelnemers.
Mag je zeggen: Dit is een vorm van kerkplanting?
"Jazeker. ‘Assen zoekt…’ is een gemeenschap die zich ontwikkelt tot een kerk met een eigen karakter. Eentje die voor een belangrijk deel bestaat uit mensen zonder kerkelijke achtergrond of mensen die ooit zijn afgehaakt in de kerk. De christelijke gereformeerde kerken hebben op dit punt ervaring met zogenaamde zendingsgemeenten. Maar dat zijn tot nu toe vooral initiatieven in het westen van het land.”
Waarin verschilt de ‘Assen zoekt...’ van een gemiddelde kerk?
"Assen zoekt...’ heeft een heel informeel karakter. Het voelt voor mensen niet als een kerk. We komen samen in een aula van een school. Bijbels gezien is het een kerk. Maar we leggen de nadruk op gemeenschap en het zijn in de samenleving.”
‘Assen zoekt...’ is wel verbonden met plaatselijke kerken. Hoe zit dat?
"In de stichting ‘Assen zoekt...’participeren twee kerken: De Christelijke Gereformeerde Kerk en de Vrijgemaakt Gereformeerde Kerk. En de Nederlands Gereformeerde Kerk is betrokken. Zij ondersteunen ons, staan ons met raad en daad terzijde en zo mogelijk financieel. Die verbondenheid is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling en het draagvlak van ‘Assen zoekt…’ We willen geen eilandje op zichzelf zijn.”
Hoe voorkom je dat ‘Assen zoekt...’ een plek wordt voor mensen die ontevreden zijn in hun eigen kerk?
"Gemeenteleden die willen meedoen zijn welkom, mits ze zich verbinden aan de missie van ‘Assen zoekt...’ en zich daarvoor inzetten. We willen graag dat mensen hun betrokkenheid bij ‘Assen zoekt…’ afstemmen met de kerkenraad van de gemeente waar ze bij horen. Zo voorkomen we dat we een kerk zijn voor shoppers.”
Kringen van 20-50 personen vormen het hart van de ‘Assen zoekt’-gemeenschap. Waarom?
"De eerste huiskamer-gemeenten in de bijbel bestonden ook uit die aantallen. Gemeenten zoals beschrevenen in Handelingen, bij Prisca en Aquila aan huis of bij Lydia de purperverkoopster. Sociologisch gezien is dat een omvang waarin je je welkom voelt en waarin je je gaven kunt uitproberen. Binnen die gemeenschap functioneren kleinere groepen die de Bijbel open doen, er zijn voor elkaar en met een eigen missie voor de samenleving.”
Hoe ziet zo'n missie eruit?
"Er is een groep die op zaterdag het brood ophaalt en uitdeelt dat de bakker over heeft. Gaandeweg bouwen zij allerlei contacten op in de stad met mensen die het broodnodig hebben. Hun missie is zorg dragen. Er is ook een groep met de missie licht brengen, die verbinden zich aan het OpenHuis in Assen. Daarnaast is er een groep met de missie 'verrassen'. Zij brengen verrassingen, zoals ontbijtjes bij mensen die wat extra aandacht kunnen gebruiken. Het is allemaal kleinschalig, want je hoeft niet de hele wereld op je schouders te nemen.”
Als je een kring hebt met een maatschappelijke insteek, sneeuwt dan het bijbels onderwijs niet onder?
"Nee hoor. Alle groepen komen tenminste 2x per maand door de week bij elkaar. Ik ben steeds weer verrast over hoe toepasbaar de Bijbel is en hoe die tot leven komt juist vanuit de onbevangen blik en vragen van mensen met wie we onderweg zijn. De groepen komen een keer per maand als gemeenschap van meerdere groepen bij elkaar en een keer afzonderlijk in de huiskamer. We hebben elke week een samenkomst op zondagochtend. Daaromheen is er een organische dynamiek waarbij mensen elkaar opzoeken, samen eten, met elkaar oud- en nieuw vieren en plannen de groepen hun missie-activiteiten. Er groeit een gezonde balans tussen de relatie met Boven, binnen (met elkaar) en buiten (de samenleving). Uiteindelijk gaat het om de vraag: Hoe wil je Jezus volgen? Bij Jezus zie je de verbondenheid met de Vader, de mensen om Hem heen en de missie voor de wereld. Hoe kunnen wij dat in deze tijd gestalte geven?"
Is het ‘Assen zoekt’-model inpasbaar in bestaande Christelijke Gereformeerde Kerken?
“Jazeker, maar het is geen model of kunstje. Voor de invoering van dit gedachtegoed hoef je de structuur niet om te gooien. Je kunt beginnen met een paar vragen: Wat betekent het om Jezus te volgen in deze tijd? Leg ik en leggen we verbinding met mensen die ontvankelijk zijn voor mij en voor het evangelie? Hoe kunnen we een middelgrote gemeenschap laten ontstaan die open is voor God en voor mensen die op zoek zijn. Met welke doelgroep of maatschappelijke missie willen we ons verbinden? Het klinkt misschien wat simpel. Maar vanuit deze wezenlijke vragen kan nieuw initiatief ontstaan waarmee verbinding wordt gelegd met mensen die op zoek zijn.”
Wim Eikelboom
Meer weten over ‘Assen zoekt...’ ? Bezoek dan de website: www.assenzoekt.nl of kijk op: www.nederlandzoekt.nl