Binnen onze kerken worden vakantiereizen georganiseerd voor wie met lichamelijke beperkingen kampen en niet meer zelfstandig op vakantie kunnen gaan. De reizen voorzien in een behoefte.
De generale synode van de Christelijke Gereformeerde Kerken stelde in 1969 het deputaat pastoraat geestelijke verzorging van lichamelijke en geestelijke gehandicapten in. Voorzitter werd ds. C. Langbroek. De synode wilde dat er meer aandacht werd gegeven aan doven en slechthorenden.
In 1980 is de naam van dit deputaatschap uitgebreid met de toevoeging 'en behartiging van ziekenhuispastoraat'. De generale synode van 1992 heeft de huidige naam 'pastoraat in de gezondheidszorg' ingevoerd.
Sinds 1976 bestaat onder verantwoordelijkheid van dit deputaatschap de werkgroep Recreatie Lichamelijke Gehandicapten (RLG). Jaarlijks organiseert deze werkgroep een drietal vakantiereizen voor mensen met een lichamelijke beperking. De werkgroep verwacht van de gasten dat zij meedoen met de activiteiten die het christelijk geloof raken.
Elk jaar wordt voor vakantiereizen het F.D. Roosevelthuis in Doorn afgehuurd. Ook wordt een aangepast schip een week afgehuurd, Prins Willem-Alexander. Voor de vakantiereis voor vijfentwintigplussers wordt gezocht naar een geschikte locatie in het land.
De eerste vakantiereis die werd georganiseerd was in 1977 in het F.D. Roosevelthuis.
In 1987 volgden de reizen op de Prins Willem-Alexander, en in 1999 de reizen voor vijfentwintigplussers.
Vakantiereizen
De vakantiereizen zijn bedoeld voor mensen met een lichamelijke beperking of met een leeftijd die niet meer zelfstandig op vakantie kunnen gaan. Veelal zijn deze mensen gebonden aan de eigen thuissituatie, verzorgings-, of verpleeghuis. Het is dan fijn om er even een weekje tussenuit te zijn met anderen. Een groep vrijwilligers met verpleegkundige ervaring is aanwezig om overal mee te helpen waar ondersteuning en of hulp nodig is. Partners hebben dan even tijd voor zichzelf en voor andere dingen.
Een reis die door de werkgroep RLG wordt georganiseerd is een samenspel tussen gasten, vrijwilligers en kerkelijke gemeente in de verschillende plaatsen.
De organisatie en verantwoordelijkheid van deze reizen ligt in handen van de staf. Tijdens de vakantiereizen gaat er een arts en een predikant van een van onze kerken mee.
Ontmoeting en informatie
Jaarlijks organiseert de werkgroep in februari een ontmoetingsdag met en voor de vrijwilligers. Doel van deze dag is, ontmoeting en kennismaking met nieuwe vrijwilligers. Ook wordt er een thema besproken gerelateerd aan psychosociale en fysieke beperkingen.
Om meer bekendheid te geven aan deze vakantiereizen wordt er jaarlijks een folder uitgegeven met informatie over de vakantiereizen. De folder wordt verstuurd aan alle diaconieën van de Christelijke Gereformeerde Kerken.
Daarnaast timmert de werkgroep aan de weg met het verstrekken van informatie via een power-pointpresentatie bij de classicale diaconale commissies en informatiebijeenkomsten welke worden georganiseerd door de kerken.
Vakantie-indrukken uit 2013
Een dag op de PWA
Wat was het fijn om even een half uur langer in bed te mogen liggen. Na een ontbijtbuffet met producten uit allerlei streken en landen, worden de stijve spieren opgewarmd door ‘PWA in beweging’ c.q. ochtendgymnastiek. Voor de liefhebber was er daarna een Bijbelstudie. Vandaag varen we van Oud Beijerland naar Gouda.
Na afgemeerd te zijn in Gouda vertrokken velen wandelend het mooie Gouda in om onder begeleiding van een gids de stad verkennen. Sommigen hebben nog even een terrasje gepikt.
Na het avondeten hebben we gezellig bij elkaar gezeten. Nelie vertelde hoe haar dag was bij de kroning van onze koning. Na de avondsluiting was er de gelegenheid de dag af te sluiten met een warme hap en een drankje.
Een dag in het Roosevelthuis
Vandaag een divers programma. Na de koffie gaat een deel in gespreksgroepjes uiteen om met elkaar van gedachten te wisselen over bijbelse thema’s, die alles te maken hebben met het weekthema 'Blijdschap'.
Een ander deel gaat op pad en begeeft zich op weg naar Bennekom, naar het Kijk & Luistermuseum. Ze drinken eerst koffie, eten een bijzonder lekker gebakje, kijken naar oude spullen en luisteren naar muziek uit een scala van oude speeldozen.
‘s Middag mag iedereen doen waarin hij of zij zin heeft.
’s Avonds neemt professor Peels ons mee naar 'opgravingen in het oude Testament'. Een deel van de geleerdheid ging boven onze pet, maar kwamen toch onder de indruk hoe recente tekstvondsten in Israël zo verrassend overeenkomen met teksten uit het Oude Testament.
De dag loopt ten einde en wordt afgesloten met zingen en overdenken hoe groot onze God is.
Een dag met 25+ in Vollenhove
Na het ontbijt zijn een zestal vakantiegangers vertrokken om met de Tuk-tuk op pad te gaan. De Tuk-tuk is een chinees vervoermiddel waar je met z’n zessen in kunt rijden. Na twee uur rijden moesten ze om 15.00 uur bij de aanlegsteiger van de rondvaartboot zijn, omdat we als groep een rondvaart door Giethoorn zouden maken. Giethoorn is rijk aan water. De rondvaartboot is een platbodem en ook geschikt voor rolstoelers.
Na de avondmaaltijd werd er weer fanatiek Kolonisten en Stapelwoord gespeeld of gewoon lekker gekletst.