Meeleven
Van joodse zijde wordt regelmatig met verwondering gereageerd op het feit dat wij, vrije christenen in het Westen, zo lauw reageren op de vervolging van onze geloofsgenoten in grote delen van de wereld. In de joodse gemeenschap heerst een veel groter gevoel van solidariteit. Men komt sneller voor elkaar op en men is sneller geneigd elkaar te helpen. Dat is wel iets om over na te denken, waarom komen wij amper op voor onze vervolgde broers en zussen? Misschien heeft het er mee te maken dat wij zelf niet weten wat geloofsvervolging inhoudt. Wij kunnen ons moeilijk voorstellen dat geloven iets kost. We zijn meer van: wat levert het op.
Verdiepen
Hoe kunnen we wakker worden? Er zijn drie belangrijke hulpmiddelen: de Bijbel, de krant en een atlas. Laten we voor ons zelf nog eens rustig de bijbelgedeelten overdenken die ons oproepen om dichtbij de vervolgden te staan, biddend deze bijbelwoorden tot ons door laten dringen. Het is goed om ons telkens te realiseren dat verschillende brieven uit het Nieuwe Testament vanuit de gevangenis zijn geschreven. Dat staat ver van onze dagelijkse praktijk af. Wij lopen meer kans op een lintje voor ons kerkenwerk. Hoe kunnen we tot het besef komen dat we hier in een uitzonderlijke situatie leven. De krant lezen helpt beslist. Er gaat geen dag voorbij of kranten berichten over groepen mensen, die lijden onder verdrukking of vervolging. Begrip voor hen groeit als je je in hun situatie verdiept. Thuis hebben we er een gewoonte van gemaakt om de atlas erbij te pakken. Waar ligt dat land precies en wat zijn de buurlanden en waar liggen die genoemde steden precies. Zo komt het allemaal dichterbij en meer tot leven. Je kunt nog verder gaan en informatie gaan zoeken op internet. Meer en meer kun je je dan een beeld gaan vormen van de situatie waarin vervolgde christenen leven.
In de kerk
Er is de laatste jaren nog een belangrijke mogelijkheid bijgekomen. We leven in de unieke situatie dat we persoonlijk mensen uit gevaarlijke landen kunnen ontmoeten. Vluchtelingen. We kunnen ze opzoeken in asielzoekerscentra, we kunnen hun cultuur leren kennen, misschien kunnen we iets voor hen betekenen. Verschillende kerkelijke gemeenten zijn actief in asielzoekerscentra. Vluchtelingen wonen hun diensten bij. Zo’n internationale dienst is een feest.
Organisaties
Organisaties kunnen ons ook helpen. Er zijn zeker een handvol organisaties die zich actief inzetten voor vervolgde christenen. Friedenstimme werkt in de voormalige Sovjet Unie, Open Doors is actief in veel moslimlanden, Oost Europa Zending en Stichting De Ondergrondse Kerk zijn actief in Oost Europa en Afrika, Stichting Gave werkt in ons land onder asielzoekers. Het zijn stuk voor stuk organisaties die onze steun verdienen. Soms organiseren ze projecten waaraan jongeren en ouderen actief kunnen deelnemen. Via hun publicaties blijven we op de hoogte.
Bidden
Samen bidden voor vervolgde christenen is een intensieve en een vruchtbare vorm van meeleven. Bidden brengt je dicht bij de Here en dicht bij elkaar. Het is geen hobby van mensen met een evangelische inslag, het is een bijbelse opdracht. Altijd als je mensen ontmoet die lijden onder vervolging hoor je de vraag: bid alsjeblieft voor ons, opdat we mogen standhouden. Uit verschillende publicaties en gesprekken weten we dat ook zij voor ons bidden. Niet vanwege vervolging, maar vanwege het gevaar dat we verdoofd raken door zoveel vrijheid en welvaart.
Krijn de Jong, Urk