Een vloot. Dat is een van de betekenissen van het Latijnse woord ‘classis’. Probeert u zich het beeld voor te stellen: De veertien Christelijke Gereformeerde Kerken in Friesland zijn als het ware evenzoveel schepen, die met elkaar een vloot vormen.
Dat roept dan wel allerlei vragen op. Wie heeft de leiding over die vloot? Wat is het doel van die vloot? En liggen alle schepen op koers? Donderdag 23 oktober jl. kwamen afgevaardigden van alle ‘schepen’ in een classicale vergadering bijeen. Hieronder een korte impressie.
Namens de roepende kerk opent ds. D.J.T. Hoogenboom de vergadering. We zingen Psalm 32:4: ‘Mijn leer zal u, o mens, naar ’t recht doen hand’len en wijzen u de weg dien gij zult wand’len’. Daarna staat ds. Hoogenboom met ons stil bij Genesis 12:9-20 en gaat hij voor in gebed. De zegeningen en de zorgen van de kerken in de classis worden voor het aangezicht van de Heere gebracht.
Het moderamen van deze vergadering - het betreft een voortgezette vergadering, omdat de classis al eerder bijeengekomen is in verband met een comitézaak - bestaat uit ds. H.J. Vazquez (preses), ds. D.J. Steensma (scriba) en ds. A.J.T. Ruis (assessor).
Het belangrijkste onderdeel van de najaarsvergadering is de bespreking van de visitatieverslagen. Wat wordt daar precies mee bedoeld? Wel, ieder jaar gaan de predikanten – en soms ook ouderlingen – van de classis in tweetallen heel Friesland door om een bezoek te brengen aan alle gemeenten. Visitatie wordt dat genoemd. Van die visitaties worden verslagen gemaakt. En die visitatieverslagen worden besproken op de najaarsvergadering. Op die manier kunnen de kerken kennisnemen van de voortgang van het gemeentelijke leven in de andere kerken. Ze kunnen elkaar de helpende hand bieden, bemoedigen, maar ook bevragen en vermanen.
U begrijpt wel: Het is van groot belang dat dit ook werkelijk gebeurt. Nooit mogen we elkaar overgeven aan de praktijk die kenmerkend is voor de richterentijd: ‘een iegelijk deed wat recht was in zijn (eigen) ogen’. Van groot belang is ook dat we in de bespreking steeds terugvallen op de gemeenschappelijke grond, waarop we staan. Dat is de grond van de Schrift, de belijdenisgeschriften en onze kerkorde.
Een tweetal predikanten heeft een beroep naar één van de kerken binnen ons ressort aangenomen. Ds. M.B. Visser (Boskoop) heeft het beroep van Leeuwarden aangenomen. Kand. A.A.L. Aalderink nam het beroep dat Zwaagwesteinde op hem uitbracht, aan.
Een zaak die grote zorgen baart in diverse classisgemeenten, is het teruglopende aantal bezoekers in de middagdienst. Een aangrijpende zaak, waarbij geen enkele gemeente zich boven de andere mag verheffen. Laten we waakzaam zijn op dit punt. Het onwettig verzuimen van de dienst des Woords is immers niets minder dan het verachten van het Woord van God – en daarmee zonde tegen God!
Een ander punt dat geregeld aan de orde komt, is de samenwerking met de GKv. Voor sommige afgevaardigden een zeer aangelegen punt. Voor anderen een bron van grote zorg, omdat geconstateerd wordt hoe bij een dergelijke samenwerking een – vaak substantieel – deel van de leden afhaakt.
De vergadering neemt kennis van de attesten van resp. de kerkenraad van Boskoop en de classis 's-Gravenhage in verband met de overkomst van ds. M.B. Visser naar Leeuwarden. Op D.V. 14 december zal hij bevestigd worden en intrede doen.
Aan het einde van de vergadering ontvangen we br. B.W.C. Moolhuizen, voorzitter van het stichtingsbestuur van het Kerkblad voor het Noorden. Hij vertelt ons iets over de ontwikkelingen ten aanzien van het kerkblad en de plannen voor de toekomst. U zult er ongetwijfeld in dit blad nog meer van horen en lezen.
De preses, ds. Vazquez, besluit de vergadering door Psalm 105:5 te laten zingen. Hij leest Genesis 17:1-8 en gaat voor in dankgebed.
De vergadering wordt provisorisch gesloten. Dat betekent in dit geval dat zij op D.V. 27 november opnieuw zal bijeenkomen. Die (voortgezette) vergadering wordt belegd in verband met het peremptoir examen van kand. A.A.L. Aalderink.
A.J.T. Ruis, assessor