Als kerkelijke gemeente ben je onderdeel van je stad of dorp. Hoe ben je als gemeente daarop betrokken? Hoe zijn kerken daar samen op gericht? Hart voor Assen is een platform dat de verbinding zoekt met elkaar en met de stad. Ter inspiratie en ter navolging.
We horen bij een kerkverband en je bent als predikant aan de kerken verbonden. Toch kan het zo maar gebeuren dat we alleen met onszelf bezig zijn. Er gebeurt ook zoveel in de eigen gemeente en de dominee is druk. Zo gauw gaat het solo. Het is belangrijk te ontdekken dat je als gemeente en als predikant verbonden bent met en gericht bent op je omgeving. Dat is allereerst al een Bijbelse opdracht. De Here Jezus zendt ons uit in de wereld. In de Bijbel staat dat we moeten bidden voor het welzijn van de stad en dat we gastvrij moeten zijn en barmhartigheid moeten bewijzen. Er is daar dus wat te doen. Door ons. Niet solo maar samen.
In Assen hebben we de verbondenheid georganiseerd. Er was wel contact en overleg tussen voorgangers en kerken. Maar dat bleef erg intern. Bijna tien jaar geleden hebben enkele voorgangers Hart voor Assen opgezet. Een maandelijkse lunchbijeenkomst, met als doel verbondenheid te bevorderen en bemoediging, gebed en bedieningen te stimuleren. Het is geweldig om mee te maken hoe dat gestalte krijgt.
Kennen
Door de maandelijkse lunchbijeenkomsten leren voorgangers en anderen die deelnemen elkaar persoonlijk kennen. Dan praat je niet langer over elkaar, maar met elkaar. Je haalt elkaar uit een stuk isolement. Een geestelijk verzorger van een ziekenhuis maakt doorgaans stad en dorp niet zo mee. Andersom, het is niet vanzelf dat voorgangers de geestelijke verzorger kennen.
We maakten mee dat het tijdens een lunchbijeenkomst tot een ontmoeting kwam. Zij kon vertellen van haar werk. Wij konden bevragen hoe wij haar in deze bediening konden helpen. Met sommigen werden gedeelde herinneringen opgehaald en de band opnieuw gelegd. We hebben voor haar werk gebeden. Wanneer we nu in het ziekenhuis zijn, weten we haar te vinden en zij ons. Het begint met elkaar kennen.
Informeren
Vaak weet je niet precies wat de ander in je stad doet. Daarom is er altijd een blok informatie van een gemeente, een bediening of een project. We maakten kennis met het werk van het Leger des Heils in Noord Nederland. Maar ook met wat het Leger in Assen doet. Hulp bleek nodig bij de nieuw geopende tweedehandskledingwinkel. Ze hadden zelf te weinig vrijwilligers. Omdat wij het wisten, konden anderen bijspringen en kon de winkel meer open zijn.
Al jaren kennen we hier met Kerst het fenomeen van de Herderstocht. De gemeente die dat droeg kon dat niet langer doen vanwege vergrijzing. Omdat wij het wisten nam een andere gemeente in Assen het organiseren daarvan over. Opluchting voor de oude gemeente en inspirerend voor de leden van de nieuwe gemeente. Het was mooi om te zien dat jongelui blauwbekkend, maar enthousiast op het Balloërveld chocolademelk schonken of hun muzikale talent lieten horen. De Voedselbank presenteerde zich. Er is altijd voedsel tekort. Omdat wij het wisten gingen gemeenten één keer per maand een voedselactie houden. Producten werden massaal afgeleverd in de kerken en daarna door de Voedselbank uitgedeeld. Prachtig.
Samen
De nadruk ligt sinds enkele jaren op participatie in de samenleving. Nog voordat de regering daarover begon, waren we daar met de burgerlijke gemeente al druk mee doende. De gemeente was bezig met de veranderagenda ‘Assen bouwt’. Het ging de gemeente om samen met de bewoners van de stad meer zorg en aandacht te organiseren en ondersteuning te bieden. Tijdens de eerste denksessies was de kerk amper of niet vertegenwoordigd. Ik kreeg toen de vraag: ‘Waar zijn de andere voorgangers en kerken?’ Die waren door de gemeente niet uitgenodigd! Middels Hart voor Assen werd de verbinding gelegd met christelijke sociale projecten en naar de diaconieën van de PKN en de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt).
De laatste twee sloegen de handen in elkaar en organiseerden het Diaconale Platform Assen. Tijdens info- en toerustingsavonden van dat Platform kan een kerkzaal zo maar vol zitten met ambtenaren/projectleiders van de gemeente Assen en enthousiaste medewerkers van Resto Van Harte, Schuldhulpmaatje, St. Present en anderen die diaconaal doende zijn in de stad. Er wordt veel samengewerkt en onderling afgestemd. En de burgerlijke gemeente weet inmiddels dat ze op een heleboel participerende kerken en christenen in de stad kan rekenen. Daadwerkelijk!
Bidden
Al vanaf het begin van Hart voor Assen ruimen we tijd in om voor elkaar en voor de stad te bidden. We willen biddend de wil van God verstaan. Bidden ook dat Zijn Koninkrijk in ons en onder ons zichtbaar wordt. Bidden voor hen in de bediening die het zwaar hebben. Soms is er strijd in een gemeente of is er een teleurstelling. Hoe fijn is het dan tijdens Hart voor Assen bemoedigd en gezegend te worden. Ook daarom is het dat Hart voor Assen de Week van Gebed organiseert. Van allerlei kerken - van rooms-katholiek tot pinkster - komen de deelnemers. Onlangs nog in het samen bidden voor de vervolgde en verjaagde christenen van Mosul in Irak. Een Bethelkerk vol bidders die hun hart gaven en hun geld. Om samen nood te lenigen in deze wereld, in ons land en in onze stad. Ter navolging.
Stoffer Otten, Assen