In Hoogeveen worden duizend asielzoekers opgevangen en gehuisvest in de voormalige gevangenis de Grittenborgh. Momenteel zijn er al zo’n driehonderd vluchtelingen verwelkomd in deze plaats, maar dat aantal zal snel toenemen. De alleenstaande mannen, vrouwen met kinderen, maar ook complete families zijn onder meer afkomstig uit Syrië.
Zeer begrijpelijk en ook terecht voelen tientallen asielzoekers zich niet thuis in de Grittenborgh. Velen hebben in Syrië verschrikkelijke dingen meegemaakt. Hun families zijn vermoord danwel afgeslacht, huizen zijn kapot geschoten of gebombardeerd, mannen moesten noodgedwongen vrouw en kinderen achterlaten (als zij tenminste nog in leven waren) en sommigen zijn in gevangenissen blootgesteld aan bedreigingen, martelingen of verkrachtingen. Veel vluchtelingen zijn getraumatiseerd in Nederland aangekomen. Logisch toch, dat je dan niet in een ‘soort gevangenis’ wil wonen. Vanzelfsprekend komen allerlei pijnlijke herinneringen dan weer boven.
Met de beste bedoelingen zou de Grittenborgh omgetoverd worden in een woonvriendelijk AZC Hoogeveen. Dat is maar deels gelukt. De metershoge gevangenismuren staan er nog grotendeels, de hoge witte binnenmuren zijn koud en kil en de binnenruimtes zijn deels afgesloten en vergrendeld, soms met loodzware deuren. De Grittenborgh is een soort fort, waar je bijna niet meer uitkomt als je eenmaal binnen bent. Toegankelijkheid, woonplezier en een open karakter staan daar zeer ver vanaf.
Als het Centraal Orgaan voor de opvang van Asielzoekers oor heeft voor deze bezwaren dan wordt er snel werk gemaakt van de ‘huiselijkheid’ van het AZC Hoogeveen. Want asielzoekers in Nederland opvangen is één, maar je er daadwerkelijk liefdevol over ontfermen is een ander verhaal. Dat vereist meer toewijding. Dat vereist inlevingsvermogen én daadkracht. Ook de gemeente Hoogeveen kan hier mogelijk een rol in spelen.
Een belangrijke taak ligt er ook voor de Hoogeveense bevolking. Want zolang de asielzoekers zich nog niet helemaal prettig voelen in hun nieuwe huis, ‘moeten’ wij ervoor zorgen dat ze zich in ieder geval thuis voelen in hun nieuwe leefomgeving. Hoogeveen wil graag een gastvrije gemeente zijn. Laten we dat dan maar laten zien met z’n allen: in woorden én in daden. En hopelijk verdwijnt de discussie over het gevangeniskarakter dan spoedig naar de achtergrond.
Henri Scholing, Noordscheschut