Oude lezers hebben misschien Laatste wagon wel in hun boekenkast staan. De eerste druk verscheen namelijk in 1954 in de VCL-serie, een reeks met vooral streekromans. Veel kerkmensen waren in die tijd daarop geabonneerd. De roman van Nijenhuis paste in feite helemaal niet in dat rijtje.
Het verhaal gaat over Tampy Burgerheem, een vrouw van 24 jaar, die de weg in het leven steeds meer kwijtraakt en tenslotte van een hoge brug springt. Maar ze overleeft het. Bovendien vindt zij het leven, want God vindt haar! Dat gebeurt boven verwachting en langs kronkelwegen.
Toen ik deze roman als puber las, was ik er diep van onder de indruk. Wat een prachtig geschreven boek, vol humor en met veel onverwachte wendingen. Maar ik werd vooral geraakt door de levensstrijd van de hoofdpersoon, en de kracht van Gods genade. Hij trekt haar tot zich, dwars door alles heen. Zij mag tot Hem komen, al is het met de laatste wagon. Ze wordt op het nippertje gered, maar niet minder echt.
De vierde druk van de roman kwam uit in november 2014, omdat Nijenhuis op 16 november 1914 geboren werd. Henk Werkman schreef een kort en helder nawoord. Daarin legt hij ook uit wat zijn hertaling inhoudt: een beperkt aantal ouderwetsheden verving hij door begrijpelijke woorden en uitdrukkingen.
Opnieuw heb ik het boek geboeid gelezen. Wat ik me niet meer herinnerde, was dat er wel erg veel absurde situaties in voorkomen. Dat had wel wat minder gekund. Niettemin blijft het een fantastisch boek, om de genoemde redenen bij mijn eerste leeservaring. Ik ben daarom blij met deze nieuwe druk. Deze roman zoekt nieuwe lezers.
D. Visser, Amersfoort
B. Nijenhuis, Laatste wagon, vierde druk, hertaling Hans Werkman, uitgave Kok in Utrecht, 2014, ISBN 978 90 435 2336 3, prijs € 17,99