In deze rubriek vertellen mensen die een functie in de kerk bekleden iets over hoe ze deze functie in praktijk brengen. Diverse aspecten mogen daarbij aan bod komen. Bijvoorbeeld wat het werk inhoudt, hoeveel tijd het kost, welke leuke of vervelende dingen ze tegenkomen, en nog veel meer.
Vandaag ‘de webmaster’. Aan het woord is Tjipke de Beer, webmaster van de CGK te Emmen. Hij vertelt in dit artikel kort iets over onder andere het nut van zo’n site voor de eigen gemeente. In een volgend artikel gaat hij hier uitgebreider op in.
Van oorsprong kom ik uit de Friese plaats Broeksterwoude maar inmiddels ben ik al zeventien jaar lid van de CGK in Emmen. Het werk heeft mij daar gebracht: in het dagelijks leven ben ik teamleider van de softwareafdeling van het bedrijf waar ik werk.
Hoe het allemaal begon
Ruim tien jaar geleden vonden we als gemeente dat we ook zichtbaar moesten zijn op het internet. Met een aantal enthousiaste mensen zijn we destijds het internet-team begonnen. Ons team bestond uit een fotograaf, een paar mensen die voor de teksten zorgden en een aantal programmeurs, waar ik er één van ben. We hebben eerst gekeken wat we met de website wilden en daarna de site gebouwd. Het programmeren heeft ons bijna een jaar gekost. De website heeft naast het algemene gedeelte ook een afgeschermd deel, waar bijvoorbeeld foto’s van activiteiten te vinden zijn. Ook zit in dit deel een bezoekregistratiesysteem waar de wijkouderlingen (en andere wijkteamleden) hun bezoeken kunnen registreren. Zo is het voor de kerkenraad beter bij te houden door wie en wanneer gemeenteleden zijn bezocht. Dit heeft vooral ook waarde als er wisselingen plaatsvinden binnen de kerkenraad of binnen de wijkteams
Aanpassingen
De afgelopen jaren is het internet heel snel veranderd. Zo merkten wij dat de website steeds vaker door mensen met smartphones en tablets wordt bezocht. Als je de statistieken van het gebruik van de website inziet, kun je achter dit soort gegevens komen. Ook wordt aan de beveiliging steeds hogere eisen gesteld. Je wilt niet dat de wachtwoorden die mensen gebruiken op een kwade dag op straat liggen of dat de databases met gegevens gewist zijn.
Afgelopen maanden zijn we daarom begonnen met een andere opzet van de website. De website heeft een responsive design gekregen, wat wil zeggen dat de site wordt geoptimaliseerd voor het apparaat waarmee je de website bezoekt. Als je een smartphone gebruikt, wordt niet een mini-versie van de gewone website weergegeven, maar een speciale versie die toegespitst is op kleine schermen.
Om dit allemaal goed voor elkaar te krijgen is het bijna niet meer mogelijk dit allemaal zelf te programmeren. Tegenwoordig zijn er programma’s te krijgen waarmee je een fraaie website kunt maken die helemaal bij de tijd is; we noemen dit een content management system, kortweg CMS. In dit CMS kun je bepalen hoe de huisstijl eruit ziet, maar het is ook voorzien van een tekstverwerker waarmee je de teksten kunt invoeren en een kalenderfunctie, voor het laten zien van een agenda met activiteiten. Bekende CMS’en met dit soort functies zijn Wordpress en Joomla. De drempel voor anderen om iets aan te leveren is een stuk lager als ze dit zelf in het CMS kunnen doen. Bovendien neemt het de internetcommissie veel werk uit handen. Er zijn inmiddels ook professionele dienstverleners die een CMS aanbieden dat speciaal ontwikkeld is voor websites van kerken. Voor een ‘kerk-CMS’ kun je dan denken aan extra mogelijkheden zoals een ‘Woord van de dag’ op de website of de koppeling met internet-uitzendingen. Ook bieden ze vaak mogelijkheden om de ledenadministratie te koppelen zodat gemeenteleden via de website zelf hun gegevens bij kunnen werken. Een voorbeeld hiervan is PeerCMS, wat wij nu ook gebruiken.
Het onderhoud
Dan moet de site nog onderhouden worden. Maar al te vaak zien we dat de gegevens van een website zwaar verouderd zijn; op de homepagina staan bijvoorbeeld nog de aanvangstijden van de kerst- en nieuwjaarsdiensten, of zelfs van de diensten rond Pasen 2015… Gebruik je een goed CMS dan hoeft het bijhouden niet veel tijd te kosten. Als je af en toe een uurtje besteedt om de kerkdiensten en activiteiten van de komende tijd in het systeem te zetten, blijft de site actueel.
Niet-gemeenteleden
Tijdens vakantieperioden wordt onze kerk vaak bezocht door vakantiegasten. Ze willen graag het adres en de route weten, de aanvangstijden, is er kinderoppas en waar ze kunnen parkeren. Daarom krijgen deze zaken wat meer aandacht. Binnen het afgeschermde deel van de site richten we ons meer op onszelf als gemeente, maar met het publieke deel willen we juist informatie geven aan ‘buitenstaanders’ zoals vakantiegasten en andere bezoekers van onze kerkdiensten.
Tenslotte
Als teamlid meewerken in de internetcommissie is een mooie combinatie van mijn computerhobby, mijn achtergrond als software-ontwikkelaar en het inzetten van mijn gaven en talenten die ik op dit gebied van God gekregen heb. Het samenwerken met andere gemeenteleden binnen dit team met dezelfde liefde voor techniek en er ook waardering voor krijgen is natuurlijk erg opbouwend.
Tjipke de Beer, Emmen