Op de laatste dag van de tweede vergaderweek werd bijna de gehele morgen besteed aan de beantwoording van de vragen die tijdens de zevende zitting waren gesteld naar aanleiding van een tussenrapport van de synodecommissie die de behandeling van de revisieverzoeken over het synodebesluit van 2013 ten aanzien van homoseksualiteit en homoseksuele relaties moest voorbereiden. Zie daarvoor het verslag van de zevende zitting.

Verder kon op deze dag de behandeling van een aantal rapporten worden afgerond, die al eerder aan de orde waren gekomen. Een van die rapporten betrof het evangelisatiewerk.

Dit werk draagt vrucht, zo kon met dankbaarheid worden vastgesteld. Deze vrucht is vooral zichtbaar in zendingsgemeenten. Verhoudingsgewijs werden in de afgelopen twintig jaar in de zendingsgemeenten binnen ons kerkverband aanzienlijk meer mensen met een buitenkerkelijke achtergrond gedoopt dan in de gevestigde kerken

Handreikingen

Veel leden van zendingsgemeenten hebben geen kerkelijke achtergrond. Met het oog op hun vorming hebben deputaten handreikingen geschreven over doop en avondmaal. Deze handreikingen zijn in de desbetreffende gemeenten besproken, maar ook in diverse classes.

In de handreiking over de doop wordt nadrukkelijk vermeld dat de doop Gods belofte bevestigt. De doop is geen bevestiging van het persoonlijk geloof.

Daarnaast geeft deze handreiking aandacht aan het unieke, eenmalige karakter van dit sacrament. Toch blijft de vraag naar de kinderdoop een punt van zorg. Dat ook de kleine kinderen van de gemeente behoren gedoopt te wezen, en dat overdoop een aantasting is van het karakter van de doop, wordt niet door iedereen in een zendingsgemeente begrepen.

Belangrijk is de begeleiding van zendingsgemeenten naar zelfstandigheid. Een moedergemeente blijft verantwoordelijk zolang die zelfstandigheid er nog niet is. De ambtsdragers van die moedergemeente moeten toezicht houden op de bediening van het Woord, op de bediening van de sacramenten en op het geheel van de gemeente.

 

Classis

Daarnaast heeft de classis een taak. Zij kan haar verantwoordelijkheid gestalte geven door middel van kerkvisitatie. Van belang is dan dat de visitatie wordt uitgevoerd door broeders die bekend zijn met de eigenheid van een zendingsgemeente. Kerkvisitatoren kunnen eventueel vergezeld worden door een lid van het deputaatschap evangelisatie, aldus de synode.

Een classis kan pas een positief advies geven bij een verzoek van een kerk om te komen tot het institueren van een zendingsgemeente als er advies is gegeven door deputaten evangelisatie.

Belangrijk is de band tussen zendingsgemeenten en gevestigde kerken. Het mag niet zo zijn dat zij uit elkaar groeien. Daarom hecht de synode eraan dat ook de gevestigde kerken de noodzaak zien het evangelie in eigen omgeving uit te dragen, en een missionaire gemeente te zijn. De synode wil kerken stimuleren nieuwe missionaire initiatieven te starten, en wekt classes op in onderling meeleven aandacht te geven aan de wijze waarop een gemeente haar missionaire opdracht gestalte geeft.

 

Seksueel misbruik

Binnen onze kerken is een commissie seksueel misbruik actief. Deze commissie werkt in een Samenwerkingsverband seksueel misbruik in kerkelijke relaties (SSMKR) samen met vertegenwoordigers uit de Nederlands Gereformeerde Kerken, de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt), de Hersteld Hervormde Kerk en de Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland. Deze structuur garandeert een netwerk van deskundigheid, veiligheid en onafhankelijkheid. Klachten die bij het meldpunt worden ingebracht, kunnen voor de betrokkenen veilig en onafhankelijk worden behandeld.

Verder heeft deze commissie tot taak vertrouwenspersonen toe te rusten. Veel kerkenraden hebben al een vertrouwenspersoon aangesteld. Daarmee kunnen diegenen contact opnemen die het slachtoffer zijn geworden van misbruik in een kerkelijke relatie.

Het Meldpunt seksueel misbruik voorziet deze vertrouwenspersonen van informatie, Ook worden cursussen georganiseerd en een jaarlijkse studiedag.

 

Kerkendag

Op vrijdag 26 mei 2017 wordt op Urk de landelijke kerkendag van de Christelijke Gereformeerde Kerken gehouden. Omdat in 2017 de Christelijke Gereformeerde Kerken honderdvijfentwintig jaar bestaan, is het thema: 'Breng ons samen - 125 jaar CGK: terugblikken en vooruitzien'. Zie ook de website www.cgk-kerkendag.nl.

De commissie landelijke kerkendag is tevreden over de locatie en de medewerking van 'Urk' in de organisatie van deze dag. Er zou gedacht kunnen worden aan een locatie in het midden van het land, maar het is nog niet zo gemakkelijk een geschikte locatie te vinden. Daarom wordt de dag opnieuw op Urk gehouden. Misschien dat er voor een volgende kerkendag naar een andere plaats kan worden gekeken.

Helaas heeft de commissie landelijke kerkendag tot dusver nog weinig respons ontvangen op een oproep aan kerkenraden hen te infomeren over bedrijven uit hun gemeente, die voor sponsoring benaderd zouden kunnen worden. De commissie zal voor 2017 de oproep opnieuw doen uitgaan. Daarnaast zoekt ze ook zelf naar sponsoren voor bijvoorbeeld de catering en het drukwerk.

 

De volgende zittingsweek van de synode is van 24 tot en met 27 januari. Opnieuw staat er dan veel op de agenda. Dan zal opnieuw worden gesproken over de eenheid van gereformeerde belijders en over de revisieverzoeken. Eveneens staan dan de plannen op de agenda om te komen tot een Gereformeerde Theologische Universiteit. Ook voor die weken wordt gebed om wijsheid gevraagd.

 

 

D. J. Steensma, Feanwâlden 


Commentaar

  • Redenen tot dankbaarheid 2024-11-23 09:35:54

    Op het moment dat ik dit commentaar schrijf, is het dankdag voor gewas en arbeid. De Bijbel op...

  • Skincare routine 2024-11-09 16:44:34

    Vandaag de dag zijn er heel wat filmpjes op Youtube te bekijken die gaan over het verzorgen van je...

  • Dirk de Groot 2024-10-25 17:15:47

    Woensdag 6 november aanstaande is het, D.V., dankdag voor het gewas en de arbeid: we brengen onze...

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...