Elke zondagmiddag kun je de bovenstaande woorden horen, tijdens de kerkdienst als de geloofsbelijdenis wordt uitgesproken. Wij belijden en geloven: door het geloof in Christus worden mensen van allerlei soorten en maten aan elkaar verbonden. Dat is op dat moment in de kerkdienst al zichtbaar.
Die verbondenheid met broeders en zusters gaat over kerkmuren heen. Het gaat zelfs over landsgrenzen heen. Het is een geweldige bemoediging dat je mag weten dat je er als christen niet alleen voor staat, maar deel bent van die wereldwijde kerk. Tegelijkertijd zorgt dat er ook voor dat je met elkaar begaan bent. Vervuld met de liefde van God die in Christus zichtbaar is geworden mogen wij omzien naar onze broeders en zusters die het minder hebben, ver weg en dichtbij!
Alpenlanden
Die verbondenheid en liefde trof mij toen ik, nog niet zo heel lang geleden, hoorde over hoe onze gereformeerde broeders en zusters in de Alpenlanden in kleine gemeentes samenkomen om te luisteren naar Gods Woord. Een klein kerkverband, bestaande uit vijf gemeentes verdeeld over Oostenrijk en Zwitserland. Ze noemen zich de Evangelisch-Reformierte Kirche Westminster Bekenntnisses. Dit kerkverband houdt zich vast aan de zelfopenbaring van God in de Schriften van het Oude en Nieuwe Testament, en Jezus Christus als de enige weg naar het eeuwig heil. Ze getuigt van haar eenheid van geloof met de wereldwijde kerk van Jezus Christus en onderschrijft de Heidelbergse Catechismus en de belijdenis van Westminster.
Even voor onze beeldvorming, deze vijf gemeenten tellen gezamenlijk 150 tot 200 leden! Dat alles bij elkaar zouden wij in CGK Nederland een 'kleine' gemeente noemen! Als je dat op je laat inwerken is het eigenlijk onvoorstelbaar hoe dit kleine kerkverband kan functioneren. Wij zouden bij een kerk met minder dan 200 leden ons waarschijnlijk zorgen gaan maken over het voortbestaan. Maar hier gaat het om een heel kerkverband! Dat gegeven alleen al trof mij als predikant. Want wij predikanten zijn ook maar mensen. We kijken zo snel naar aantallen. Aan de hand van aantallen gaan we conclusies trekken. Maar wanneer is een gemeente eigenlijk te klein? Wat zegt een getal? Wat kunnen wij leren van deze kleine gemeenten?
Bijbelcursus
De ERKWB is ondanks haar geringheid niet teruggetrokken in haar schulp. Ze organiseren naast de wekelijkse erediensten meerdere activiteiten om ook hun omgeving te bereiken met het evangelie van Jezus Christus. Zo organiseert de gemeente van Rankweil kinderclubs, bijbelcursussen en een Frauenkreis. Ieder jaar komen er vanuit deze kringen mensen tot geloof. Al deze mensen brengen weer een eigen netwerk mee waarin ze het evangelie kunnen delen. Op zo’n vijfentwintig kilometer afstand van Rankweil, in Bludenz, is een <<cursief>>Predigtstation<<einde cursief>> gestart. Drie keer per maand verzorgt ds. Reinhard Mayer een leerdienst waarbij hij de bijbelcursus als uitgangspunt neemt. Vanuit Rankweil zijn contacten ontstaan met een theologiestudent uit Kampen. Zijn verlangen is om het evangelie in Oostenrijk te mogen verkondigen. We hopen en bidden dat de plannen die er zijn doorgang mogen vinden. Wie weet welke nieuwe mogelijkheden hieruit ontstaan.
In Neuhofen, Wenen, Winterthur en Basel zijn de overige vier gemeenten. Men waardeert het zeer als u de eredienst op zondag bezoekt. U bent van harte welkom! In Rankweil worden in de zomerperiode ook Nederlandstalige kerkdiensten gehouden. Adressen en tijden vindt u op de website. De gemeente van Neuhofen, de kleinste van de vijf, houdt in juni haar jaarlijkse <<cursief>>Gemeinde-ausflug.<<einde cursief>> Gezamenlijk gaat men een weekend naar St. Wolfgang am Wolfgangsee. Dit jaar wordt de zondagse kerkdienst op 19 juni om 10.30 uur in de Evangelische Kirche gehouden, een kerkje pal aan de Wolfgangsee (Robert-Stolz-Straße, 5360 St. Wolfgang im Salzkammergut). Nederlandse vakantiegangers zijn er altijd van harte welkom.
Stichting
Om dit Bijbelse geluid te kunnen laten klinken is de ERKWB mede afhankelijk van steun uit het buitenland. Daarom is in 1986 in Nederland de Stichting Steun Reformatie Oostenrijk in het leven geroepen. Deze stichting is niets zonder een achterban. Zonder steun zal dit werk op een gegeven moment noodgedwongen moeten stoppen. Dat terwijl het juist zo ontzettend nodig is dat dit Bijbelse geluid verkondigd blijft worden.
Toen de stichting mij vroeg om plaats te nemen in het comité van aanbeveling hoefde ik daar niet lang over na te denken. Natuurlijk, ik kan niets anders dan dit belangrijke werk voor onze broeders en zusters in de Alpenlanden van harte aanbevelen. De ERKWB vormt een klein lichtje van het evangelie in een steeds donker wordende maatschappij. Ik zou het zo jammer vinden als op die plek, waar een deel van de Reformatie zich heeft afgespeeld, dit lichtje gedoofd wordt. Helpt u mee om dit belangrijke werk in Gods koninkrijk staande te houden?
De SSRO ondersteunt de ERKWB. Hoewel dit kerkverband klein is organiseren zij veel activiteiten. Zo evangeliseert men in een sterk geseculariseerde omgeving. Meer informatie: www.ssro.nl, www.reformiert.at, www.erkwb.ch. Volg de SSRO op Facebook (SSRO.NL) en Twitter (SSROnl). Giften zijn erg welkom op NL27 INGB 0000 0656 88 t.n.v. SSRO – Hasselt. Wilt u er bij zetten: ‘voorjaarsgift 2018’? Bij voorbaat dank!
D. van der Wal
Ds. D. van der Wal is predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerk te Nieuw-Vennep