Terecht is er de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekomen voor het vervolgde deel van de kerk. Onze broers en zussen hebben ons nodig, en wij hebben hen nodig om te beseffen dat onze vrijheid niet vanzelfsprekend is. Maar er is wel een gevaar en dat is dat de vervolgde kerk een soort knuffelproject wordt. Maar de vervolgde kerk is meer dan lijden alleen.
De lijdende kerk is in veel opzichten ook een groeiende kerk. In Iran, Noord-Korea, China, groeit de kerk onder ondenkbare omstandigheden. Maar er is meer. De vervolgde kerk is vaak ook een echte zendingskerk. Soms in het verborgene, als jonge gelovigen het evangelie delen met vrienden en familie. Maar soms ook met internationale visie.
Een voorbeeld daarvan is de Chinese kerk. Ze kijkt over haar grenzen heen, ze weet zich geroepen om het evangelie te brengen in de meest gesloten gebieden van deze wereld, de gebieden tussen de Chinese muur en Jeruzalem. Deze zogenoemde ‘Back to Jerusalem’ beweging heeft zich tot doel gesteld duizenden zendelingen uit te zenden naar landen waar de islam, het boeddhisme en het hindoeïsme de dienst uitmaken.
Zover zijn ze nog niet, maar vele honderden zijn al op weg gegaan en een veelvoud daarvan bereidt zich voor. Het is geen gek idee dat juist Chinese gelovigen zich op deze gebieden richten. Armoede en vervolging zijn ze al gewend. Ook zijn ze niet gelijk al ‘verdacht’ zoals westerse zendelingen dat wel zijn. En door de enorme economische projecten van China, zijn er volop mogelijkheden voor Chinezen om zich zonder veel problemen in deze landen te vestigen. Bovendien wonen er miljarden mensen in dit gebied. Met een handje vol zendelingen kom je er niet. De kerk van China telt inmiddels tussen de honderd en tweehonderd miljoen gelovigen. Zij kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de verspreiding van het Evangelie.
Maar de kerk is niet voor niets een lichaam. Ze functioneert het best als we samenwerken. Daarom is de organisatie ‘Back to Jerusalem’ opgericht. Het is een internationale organisatie die ook in Nederland een afdeling heeft. De internationale organisatie ondersteunt de Chinese kerk op het gebied van logistiek, training, netwerken, communicatie, financiën en het opzetten van bedrijfjes in gesloten landen.
Eugene Bach is een van de leiders van ‘Back to Jerusalem. In december hoopt hij naar Nederland te komen. Al tientallen jaren trekt hij op met de Chinese huiskerkbeweging, Hij komt ons vertellen over de bijzondere geschiedenis van de Chinese kerk en haar bijzondere visie voor zending. Zijn thema is: De Chinese kerk; geroepen om te lijden, gezonden in de wereld. U bent 7 december hartelijk welkom op Urk. Om 20.00 uur is er een avondbijeenkomst waar iedereen welkom is. Voor predikanten, leidinggevenden en ondernemers is er een (gratis) lunchmeeting om 12.30 uur. Voor deze lunch moet u zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Plaats van ontmoeting is Dayseaday, Texelstroom 4, Urk
Krijn de Jong, Urk