Een divers gezelschap verzamelt zich in Het Pand, in de Korrewegwijk in Groningen. Ik schat in dat zo’n vijftig mensen op deze bijeenkomst van het diaconaal platform af zijn gekomen, met als thema ‘impact op armoede’.

Er zijn meerdere sprekers en korte workshops met inspirerende projecten uit de stad. Er is iemand van de gemeente Groningen en Anne Krikke is er, initiatiefneemster van de minimalistische eettafel. Ik ben ook uitgenodigd als spreker. Dat is een beetje omdat ik vanaf 1 januari diaconaal consulent ben in de Christelijke Gereformeerde Kerken, maar vooral ook omdat ik initiatiefnemer was van maatschappelijke initiatieven zoals de Stichting Present.

Ervaringsdeskundigen

Heb je recht van spreken als je zoals ik aan de goede kant van de armoedegrens zit? Ik ben er maar eerlijk voor uitgekomen: ik ben niet arm. De meeste aanwezigen in de zaal ook niet, maar het was ontzettend goed dat de organisatie meerdere ervaringsdeskundigen had uitgenodigd. Na mijn verhaal over vijf verschillende vormen van kapitaal en armoede en over manieren waarop je als kerk kernen kunt vormen in de wijken, kwam het verhaal van Anne Krikke. Stiekem zuchtte ik van verlichting toen ze zei: ‘Ik ben hier met een andere ervaringsdeskundige. We keken elkaar tijdens je verhaal steeds aan en je gaf precies aan wat ik wilde vertellen.’ Vervolgens deelde ze vanuit de praktijk een indrukwekkend persoonlijk verhaal. Van hoe ze als bedrijfskundige met een agrarisch bedrijf zelf een armoedeval meemaakte na verlies van een zoon, faillissement en een echtscheiding. Het was voor haar het begin van een reis waarbij ze nu als initiatiefnemer van de minimalistische eettafel mensen in allerlei wijken van Groningen aan tafel krijgt die te maken hebben met armoede en eenzaamheid.

Diaconaat

Groningen staat in de top 3 van gemeenten qua percentage mensen dat te maken heeft met langdurige armoede en soms al generaties lang. Maar het is een thema dat overal speelt en christenen in alle plaatsen raakt. In het diaconaat gaat het om de vraag hoe we – zoals de barmhartige Samaritaan - een naaste worden van degene die om wat voor reden dan ook op een zijspoor komt. Diaconaat gaat over barmhartigheid en over gerechtigheid binnen en buiten de gemeente. Het gaat over het navolgen van Jezus die zijn hemelse rijkdom achterliet en onder ons kwam wonen.

Ik geloof dat we als kerken verrijkt kunnen worden door de verhalen en voorbeelden van mensen zoals Anne Krikke. Ik wil die verhalen op blijven zoeken om dichtbij de dagelijkse te praktijk staan. Regelmatig ben ik te vinden op het landelijk bureau in Veenendaal. Daar werk ik nauw samen met het diaconaal team en met ds. Erjan van der Linde die zich vooral richt op het diaconale werk in het buitenland. Superbelangrijk om landelijk kennis op te doen, centraal  diakenen toe te rusten en te inspireren en de kerk te representeren. Maar ik zal geen bureaufunctionaris worden. Ik wil zelf geïnspireerd worden door de verhalen en door het werk wat gebeurt vanuit de plaatselijke kerken en diaconieën. De combinatie van diaconaal consulent en voorganger zijn van de zendingsgemeente Assen Zoekt houdt me met beide benen in de modder.

Doe-kant

Onze kerken zijn verdeeld in regio’s, we noemen dat classes. Bijzonder aan ons kerkverband is dat ook de diakenen van de kerken in de regio bij elkaar komen in een officiële vergadering. Ik bezocht een paar classicale diaconale vergaderingen zoals die van de classis Hoogeveen. Vanuit elke kerk was een diaken aanwezig en vooraf werden verslagen rond gestuurd. Wat gebeurt er veel vanuit de diaconieën en vaak is dat in stilte. Huisbezoeken, hulp aan mensen binnen en buiten de gemeente. En wat is het inspirerend als de diaconie van Hardenberg vertelt over een buddy project waarbij gemeenteleden op gaan trekken met asielzoekers.

Bij diaconaat gaat het over de doe-kant van geloof. Hoe breng je geloof in de praktijk? En hoe geef je handen en voeten aan geloof vanuit je eigen huis en je eigen leven? Dat is zoeken, worstelen maar ook dromen van een kerk met een diaconaal hart. Het zit een beetje in mij als bouwer, als pionier om te denken vanuit mogelijkheden. Ik denk dat we als leden van kerken al veel delen. Zouden we meer impact kunnen hebben als ruim 180 CGK-kerken met meer dan 70.000 gemeenteleden nog meer ontdekken hoe we de diaconale liefdestaal kunnen spreken in de kerk en in de samenleving? ‘Aan onze liefde zal de wereld weten dat we discipelen zijn.’

Rudolf Setz, Assen

Rudolf Setz is diaconaal consulent van de Christelijke Gereformeerde Kerken (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

 


Welkom zaterdag 16 maart op de  landelijke diakenendag met als thema ‘Een kerk die helpt’. Deze wordt gehouden in de Bethelkerk in Veenendaal van 9.00 – 14.00 uur. Een kans om je als diakenen, diaconaal betrokkenen en predikanten te laten inspireren. Rudolf Setz en Hagar Prins (Verre Naasten) zijn de sprekers en er zijn diverse workshops. www.cgk.nl/diakenendag


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...