De vrouw van Willem Brouwer kreeg alzheimer, wilde er niet van horen dat zij leed aan dementie, maar accepteerde op een gegeven moment wel dat zij alzheimer had. Zij vroeg haar man dringend om haar niet te laten opnemen. Dat beloofde hij van harte, want hij vond het vanzelfsprekend dat hij haar persoonlijk de nodige zorg zou geven. Zij hadden een goed huwelijk vol liefde voor elkaar en daar hoorde voor hem ook de mantelzorg voor zijn vrouw bij. Overigens heeft hij een hekel aan het woord mantelzorg. Zelf spreekt hij van partnerzorg. Dat woord is typerend voor hem en zijn boek.

Overigens was het een moeilijk traject. Zijn vrouw Tineke was een pittige, intelligente, dame met een uitgesproken mening. De alzheimer brak dat echter langzaam maar zeker af. Het duurde een poos voordat Willem door had dat zijn vrouw dement werd. Maar toen de diagnose eenmaal gesteld was, werd veel duidelijk. Uitvoerig beschrijft hij hoe zijn vrouw steeds meer moest inleveren en hoe pijnlijk dat was voor haar en hem. Zwaar was het vooral op de momenten dat zij hem niet meer herkende. Soms drong haar situatie pijnlijk tot haar door. Dan kon ze iets zeggen als: schiet mij maar dood. Of, angstig: gooi me niet weg. Dat deed Willem niet. Integendeel, hij hield haar thuis. Er moest wel steeds meer hulp komen, maar zo lukte het toch.

Geregeld doet hij een beroep op haar herinnering door vakantiefilms te draaien. Maar ze heeft daar steeds minder belangstelling voor. Voor hem zijn dat momenten die oude herinneringen oproepen. Die schrijft hij ook in zijn boek op.

Met grote belangstelling heb ik dit boek gelezen. Ik denk dat ik het verhaal nog krachtiger gevonden zou hebben als het 200 in plaats van 300 bladzijden zou hebben geteld. Maar verder petje af voor de partnerzorg die Willem Brouwer uit liefde aan zijn vrouw gaf. En voor het feit dat hij het relaas over die intense en intieme jaren op papier heeft gezet.

 

Amersfoort, D. Visser

 

Willem Brouwer, Gooi me niet weg, Een liefdevol verhaal over partnerzorg bij alzheimer, De Brouwerij I Brainbooks in Maassluis, eerste, tweede en derde druk december 2018, ISBN 9789078905059, 300 blz., € 20,00.

 


Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...