Dit Latijnse opschrift heeft iets bekends. Missie. Daar hebben we het steeds vaker over. Echter hier gaat het niet over de missie van de kerk, of de missie van ons persoonlijk. Het gaat over de missie van God.

 

Om dat duidelijk te maken kijken we naar een tekst die bijna iedereen wel kent. Johannes drie vers zestien en verder:

 

Alzo lief had God de wereld dat Hij Zijn eniggeboren Zoon gegeven heeft, opdat iedereen die in hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft. 

 

Valt het u op dat er niet staat: Alzo lief heeft God de kerk. Of: Alzo lief heeft God de christen. Nee, er staat iets anders.

God heeft de hele wereld als missie. De mensen, de dieren, de natuur. Alles omvattend. En natuurlijk heeft God ons en zijn gemeente van harte lief, maar Zijn liefde gaat veel verder. Veel dieper. Beseffen wij dat? Wanneer we nadenken over onze omgang met de naaste? Onze houding ten opzichte van de natuur en de dieren? Het zijn immers Zijn schepsels, Zijn natuur en Zijn dieren.

 

En nog iets. God geeft zijn Zoon aan deze wereld, maar bedenk dat dit ook betekent dat de Zoon bereid is om te gaan. Hij wilde deel uitmaken van de missie van de Vader en ging vanuit een prachtige hemel naar de aardse verdorvenheid. Hij wilde mens worden om zo de verbinding met de Vader tot stand te kunnen brengen voor allen die in Hem geloven.

 

Missio Dei betekent letterlijk: de zending van God. Je zou kunnen zeggen: al het evangelisatiewerk, de kerk, de preek, de ontmoetingen, de collecte, zijn niet een kerkelijke activiteit, maar Gods eigen werk.  Je kunt ook zeggen: Het is God die zelf zendeling is. Hij is degene die het evangelie verkondigt. Op Zijn wijze en Zijn tempo. Dat ontspant en bemoedigt. Het staat of valt niet met onze inzet. En laten we wel wezen, dat is maar goed ook.

 

Dat betekent bijvoorbeeld ook dat het er niet om gaat zoveel mogelijk mensen in de eredienst te krijgen. Missionair zijn is geen groeiconcept. Het gaat erom dat wij de mensen die God op ons pad brengt van Hem vertellen en wijzen op de grote Verbinder, Jezus Christus.

 

Terug naar de tekst in Johannes. Leert die niet dat wij in navolging van onze hemelse Vader op pad moeten, de wereld in? Al die interne kerkelijke vragen en zorgen durven los te laten en open te staan voor de mensen om ons heen. Drempels die er zijn weg te nemen. Kijkt u mee? Er is vast van alles te zien op uw en mijn pad.

Paulus voegt daar nog wat belangrijks aan toe. In zijn brief aan de gemeente van Rome schrijft hij dat Gods missie in de wereld ook betekent dat je in de wereld Zijn hand kunt ontdekken. In de natuur, in de dierenwereld, gewoon om ons heen. Zo kun je als niet-christen ook buiten de kerk God ontmoeten en leren kennen.

 

Staan wij klaar om ook hen te wijzen op die Verbinder? Ik heb het niet zo op met goede voornemens zo rond de jaarwisseling, we weten wat er met de meeste gebeurt immers? Maar als onze hemelse Vader met Zijn missie doorgaat in het nieuwe jaar, en dat doet Hij, blijven wij toch niet achter?

                                                                                  

Art van der Molen, Bierum


Commentaar

  • Redenen tot dankbaarheid 2024-11-23 09:35:54

    Op het moment dat ik dit commentaar schrijf, is het dankdag voor gewas en arbeid. De Bijbel op...

  • Skincare routine 2024-11-09 16:44:34

    Vandaag de dag zijn er heel wat filmpjes op Youtube te bekijken die gaan over het verzorgen van je...

  • Dirk de Groot 2024-10-25 17:15:47

    Woensdag 6 november aanstaande is het, D.V., dankdag voor het gewas en de arbeid: we brengen onze...

  • Israëlzondag 2024-10-11 17:20:39

    Afgelopen zondag is in veel kerken aandacht besteed aan de bijzondere band van ons als...