Deze zomermaanden willen we in een wekelijkse bijdrage ruimte nemen om stil te staan bij de Corona-crisis. Want ook voor de kerk heeft die nogal wat gevolgen (gehad). We willen daarbij niet al te tobberig ingaan op wat er allemaal weg is of niet meer kan,we willen vooral op zoek gaan naar kansen die deze tijd biedt. Er komen verschillende gemeenten uit het noorden aan het woord die daarover zullen berichten. Deze week een bijdrage vanuit Zwolle.

 

CGK Zwolle en corona

 

Donderdag 12 maart 2020 ’s avonds zaten we (kerkenraad van de CGK Zwolle) bij elkaar in een vergaderzaal van één van onze kerkgebouwen. Keurig op anderhalve meter afstand. Die middag had premier Rutte namens het kabinet een aantal maatregelen afgekondigd in verband met de uitbraak van het coronavirus. Duidelijk was ons geworden: we kunnen zondag a.s. geen kerkdiensten houden. Hoe nu verder?

 

Online

Die avond besloten we om gehoor te geven aan het kabinet. We besloten ook dat we zondag a.s. (15 maart) geen enkele dienst zouden organiseren. Ook niet online. Het was te kort dag om iets neer te zetten wat enige kwaliteit zou hebben. Gelukkig bleek er die zondag online al heel wat aanbod te zijn van diensten. Aanvankelijk leek het een uitgelezen kans om als alternatief diensten voor en door onze wijkkringen te organiseren. Maar al snel werd duidelijk dat we het besmettingsgevaar daarmee niet wegnamen en dat dit niet naar de geest was van de door de regering afgekondigde maatregelen. De weg die we insloegen (zoals vele andere gemeenten dat ook deden) was die van de online-dienst. We kozen voor een eenvoudige opzet: voorganger, twee zangers en één muzikant. Met eenvoudig bedoel ik overigens niet: makkelijk. Want een goede uitzending realiseren vereist veel van beamist, geluidsman en lichtregelaar! En dan heb ik het nog niet over de onmisbare communicatie met de gemeente over de veranderingen. En de vraag: moeten we ‘live’ gaan of wordt de dienst van te voren opgenomen? Dat laatste deden we; dan wisten we dat iedereen de dienst kon volgen en dat er geen problemen ontstonden met inloggen bij ‘live’ uitzenden vanwege te weinig capaciteit. De diensten worden zaterdagmiddag opgenomen en zondag uitgezonden. De eerste keer vanuit de Noorderkerk en daarna vanuit de Verrijzeniskerk die een groter podium heeft; handig in verband met de anderhalve meter afstand.

 

Thuisviering

Gekoppeld aan de online dienst wordt op de site van onze gemeente ook een op schrift gestelde thuisviering aangeboden. Die geeft enige informatie over het thema dat in de onlinedienst centraal staat. Daarin staan ook mogelijkheden om de inhoud binnen het gezin (of in welke samenstelling ook) te verwerken: puzzeltjes, opdrachten. Soms ook met het voorstel een tekening te maken of een knutselwerkje over de dienst en om die op te sturen (als foto) zodat die kunnen worden getoond in de online-dienst van de week daarop. Gekozen werd – in de weken tot en met Pinksteren – voor een overkoepelend thema: de tocht van Israël door de woestijn. Welke lessen konden wij uit de woestijnreis trekken tijdens de coronacrisis?

 

Wijkkringen

We kunnen niet met veel mensen bij elkaar komen. Juist dan is het van belang om binnen de wijkkringen te kijken wat je voor elkaar kunt betekenen. Zwaaien als je langsloopt. Een kaartje door de brievenbus. Een praatje maken op gepaste afstand. Boodschappen doen. Dit wordt vanuit onze gemeente aangemoedigd. Nu er de komende tijd meer kan door versoepeling van de maatregelen wordt er gedacht aan vieringen met (een deel van de) kring. Te denken valt aan een kring waarvan de leden met elkaar naar een online dienst kijken en die na afloop met elkaar bespreken en ‘verwerken’.

 

Vesper

Sinds begin mei kennen we een vesper. Een korte plechtigheid van zo’n 20-25 minuten op zondagavond, live uitgezonden vanuit ons kerkgebouw de Zuiderhof. Met vaste onderdelen: gebeden, schriftlezing met een korte introductie van twee tot drie minuten, enkele liederen. We beginnen om 19.00 uur en tot 19.15 uur kunnen kijkers gebedspunten mailen die door de voorganger worden meegenomen in het gebed aan het slot van de vesper. Deze aanvulling op ons ‘aanbod’ van diensten wordt zeer gewaardeerd. De dienst heeft een meer klassiek karakter.

 

De ontmoeting gaat door

De jongste telg aan de boom – de ontmoeting gaat door -  is meer gericht op de jongeren van onze gemeente die op zondagavond gewend waren naar de ontmoetingsdienst te gaan. Dit is  - met een knipoog naar het televisieprogramma ‘De wereld draait door’ - een praatprogramma met muziek en overdenking en eigentijdse verwerking en een heuse gast. De eerste uitzending is net achter de rug en aan het format wordt nog gewerkt. Een mooi initiatief binnen onze gemeente!

 

Gewone diensten

Die zitten er voorlopig niet in. Dopen: er wachten er nu in onze gemeente circa vijftig. De belijdenisdienst ging enige maanden geleden niet door. Dat zijn er nog eens veertig. Nu er meer ruimte ontstaat wordt er gedacht aan kleinschalige en kortdurende bijeenkomsten waarin gedoopt kan worden en belijdenis kan worden gedaan. Het blijft – net zoals bij begrafenissen en trouwdiensten – roeien met de riemen die we hebben. De voorgangers van onze gemeente houden naast telefoongesprekken door middel van regelmatig ingesproken video’s contact met de gemeente om een thema of actualiteit aan de orde te stellen.

 

Gouden draad

De gouden draad door al deze nieuwe ontwikkelingen is dat de Here God ook in deze bijzondere tijd trouw is en blijft aan onze gemeente

.

 

N. Vennik, Zwolle


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...