In de vorige artikelen hebben we gezien dat God het verbond met de zijnen heeft gesloten. Het is van Zijn kant begonnen, en wordt beantwoord door de mens in wie de Heilige Geest het antwoord van het geloof heeft bewerkt. Maar een relatie moet wel onderhouden worden en daarvoor is communicatie onmisbaar. Wat betekent het leven in het verbond met God nu in de praktijk?

 

Die verbondsomgang wordt in de Bijbel dikwijls ‘wandelen’ genoemd. Henoch wandelde met God en al wandelend kwam hij Thuis. Wandelen is om te beginnen een aangename bezigheid en het is goed voor je relatie. Al wandelend wordt er van alles besproken en uitgewisseld. Je bent de ander nabij. Zo is het ook bij de verbondsrelatie in de praktijk.

De levenswandel is dan ook buitengewoon belangrijk. Laat onze levenswandel zien welke Koning we dienen? Is onze levenswandel opvallend omdat het een godvruchtige levenswandel is? Of zijn wij net zo wereldgelijkvormig en materialistisch als de rest? Met godsvrucht wordt bedoeld dat je de Heere in alles nodig hebt, Hem hoogacht, liefhebt en gehoorzaamt.

Bij deze godvruchtige levenswandel zijn twee zaken van groot belang: Gods wet als richtsnoer voor onze handel en wandel en het gebed als communicatiemiddel.

 

Richtsnoer

'Leer mij naar Uw wil te handelen, dan zal ik in Uw waarheid wandelen…' (Ps.86). Hoe leer ik dan Gods wil kennen? Moet ik dan afgaan op de vraag of iets goed voelt (bij mij) of goed valt (bij de ander)? Te vrezen is dat dat vaak als uitgangspunt wordt genomen. Waar het echter om gaat is dat God aan Zijn eer komt in ons leven. Daarom dient de wil van God ons uitgangspunt te zijn. De Heere Jezus heeft Zijn kerk dan ook leren bidden: Uw wil geschiede.

Hoe ontdek ik Gods wil? Heel eenvoudig dienen we te beginnen bij wat de Heere ons daarover Zelf heeft geopenbaard. Dat vinden we in de verbondswet, de tien geboden, het richtsnoer gegeven bij de verbondssluiting (Ex.20) en blijvend van kracht in de verbondsomgang ook voor de nieuwtestamentische gelovige. Het opschrift van de wet zegt wie de Heere voor Zijn volk is: Ik ben de Heere, Uw God, de God van de uittocht, de God van uw verlossing. Hier verklaart de Bruidegom Zijn liefde voor de bruid en wat Hij allemaal gedaan heeft om haar te verlossen en als bruid te werven. Hoe zit het dan verder met de wederliefde van de bruid voor deze Bruidegom? Dat leest u in het vervolg, de tien huisregels voor het huwelijksleven met Hem; kort samengevat als: Mij liefhebben boven alles en de naaste als uzelf.

De godvruchtige levenswandel van de christen is meteen het beste evangelisatiemiddel ooit. Hier komen een paar lijnen bij elkaar: de eer van God is er mee gemoeid, het geestelijk welzijn van Gods kind is ermee gediend, en de naaste kan eruit aflezen dat het heerlijk moet zijn om deze God toe te behoren.

 

Communicatiemiddel

Naast de levenswandel in de praktijk is ook het gebed ons gegeven als een uiterst belangrijk communicatiemiddel in de verbondsrelatie met de Heere.

Wat mij opvalt in hedendaagse communicatie via een whatsappbericht, een tweet of sms'je is dat het zo buitengewoon oppervlakkig is. We mogen wel oppassen dat onze gebeden niet net zo vluchtig, alledaags en oppervlakkig zijn als zulke berichten. Het gebed wil eerder als een goed gesprek zijn, waar je de tijd voor neemt en wat echt inhoud heeft.

De Heere Jezus heeft ons in het Onze Vader een gebedsmodel gegeven dat we als een aanmoediging maar ook als toetssteen dienen te zien. Een aanmoediging: denk groot van deze Heerlijke God, Die in de hemel woont en toch in Christus zo nabij komt: als Vader. Als toetssteen: leer om Zijn belangen (Zijn Naam, Zijn Rijk, Zijn wil) voorop te zetten en de eigen belangen (brood voor het lichaam en kracht voor de ziel) pas daarna. Vergeet nooit om God te danken.

 

Telefoonnummer

Hier zou nog een heleboel over te zeggen zijn, meer dan in dit artikel mogelijk is, maar laten we vooral op ons laten inwerken hoe bijzonder het eigenlijk is dat wij met God mogen spreken. Nu komen vormen van gebed wel voor in allerlei godsdiensten en spirituele bewegingen, maar denk niet dat het Bijbelse gebed een variatie is op een veelvoorkomend thema. In feite zeg je dan: bidden doen we allemaal, ieder op zijn eigen manier: hindoe of moslim. Nog een stap verder en je zegt: het maakt ook niet veel uit hoe je bidt en tot wie je bidt, als je maar bidt. Het maakt namelijk wel degelijk uit.

Het christelijke gebed is uniek, even uniek als de God tot wie je bidt. Je hebt pas gebeden, als je je bewust bent dat er maar één God is, en die laat Zich nog vinden ook! In een evangelisatietoespraak klonk eens de vraag of iemand het telefoonnummer van God kende. Het heel eerbiedig bedoelde antwoord was: 5015. Daarmee werd verwezen naar Psalm 50 vers 15: 'Roep Mij aan in de dag van benauwdheid, Ik zal u eruit helpen en u zult Mij eren.'

 

In een volgend en laatste artikel willen we aandacht geven aan de versterking van de verbondsrelatie door het gebruik van het Heilig Avondmaal en de ultieme verbondsrelatie in Gods heerlijkheid.

 

 

H. Korving, Urk

 

Ds. H. Korving is predikant van Urk-Maranatha

 

Kernzinnen:

Het gebed wil eerder als een goed gesprek zijn

denk groot van deze Heerlijke God

Het christelijke gebed is uniek


Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...