Een prachtige boom, een heilige boom, of was het nu toch een eik? Het is maar met welke Bijbelvertaling je bent opgegroeid. De terebinten van Mamre staan me scherp voor de geest, althans de zinsnede uit Genesis 18 (vs. 1 NBG51). Daar verscheen de HEER aan Abraham. Echter het woord ‘terebint’ komt in de NBV niet voor. Mamre dan? Dat is geen probleem, het was bij Mamre dat Abraham ging wonen. Ook werden zowel zijn vrouw Sara als hijzelf daar begraven.

Maar de bomen bij Mamre worden in de NBV eiken genoemd. Biologisch gezien is er verschil tussen een eik en een terebint. De overeenkomst is dat ze allebei schaduwbomen zijn en van groot belang in hete streken. Alleen daarom had Abram reden genoeg om er te willen wonen.
In Hirbet es-Sibte, op twee kilometer ten zuidwesten van Mamre, in Cisjordanië kan men de eik zien waaronder Abraham zijn drie gasten zou verwelkomd hebben. Althans, dat wordt beweerd.
Tegenover Mamre ligt de grot van Makpela (Gen.23,19), die door Abraham werd gekocht als begraafplaats. Deze grot, een heilige plaats voor zowel moslims als joden, bevindt zich nu in het oude centrum van Hebron. In de Bijbel staat dat Abraham na de dood van Sara voor 400 sikkel zilver een stuk land kocht van Efron, met daarin de grot van Makpela om er haar te begraven. Later werd ook hij er begraven, evenals de andere aartsvaders, Isaak en Jakob.
Voor alle nakomelingen van Abraham heeft deze plek grote betekenis gekregen en behouden.

Nel Noppe, Leeuwarden


Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...