Op vrijdag 01 oktober was het feest in Apeldoorn. Ons redactielid Jan van 't Spijker promoveerde op een proefschrift met als titel 'To Participate in God's Mission: looking for an ecclesial structure to be a witnessing church today'. In dit boek gaat de promovendus op zoek naar de vraag hoe kerk-zijn vorm gegeven moet worden in een missionaire context. Ook in onze CGK zijn er sinds de GS van 2004 'zendingsgemeenten' en 'normale gemeenten', terwijl dat een oneigenlijk onderscheid is als de kerk in haar wezen missionair is. Een ander historisch besluit in 2004 was het in het leven roepen van de evangelist.

 

Het boek van Jan van 't Spijker wil een bijdrage leveren aan een antwoord op de vraag hoe kerk-zijn in een missionaire context er uit ziet. Hoe moet je nu tegen zulke gemeenten aankijken?

 

Allereerst wordt het missionair-ecclesiologische debat zoals dat in de Wereldraad van Kerken en de Lausanne beweging gevoerd werd onderzocht op centrale themata over de kerk en zending. De conclusie is dat zending een duidelijk onderdeel is van het plan van de Drie-enige God. De kerk is zowel vrucht van deze missie als ook betrokken bij de uitvoering daarvan. Het gaat om de komst van het koninkrijk van God. Zending is het beslissende gebeuren dat zich voltrekt na de hemelvaart en voor de wederkomst van Christus.

 

Vervolgens worden vier theologen - Bavinck, Kremer, Verkuyl en Newbigin- bevraagd op de themata die gevonden zijn in het historisch overzicht. Conclusie daarvan is dat de gemeente in haar bestaan en handelen onderdeel van het voortgaand heilshandelen van God is. Waar geen zending is, is geen kerk. De gemeente is de hermeneutiek van het evangelie, zo zegt Newbigin.

 

Daarna wordt de discussie binnen onze CGK onderzocht. Hoe en in hoeverre verhouden de ontwikkelingen binnen de CGK zich tot de breed aanvaarde 'Missio-Dei-gedachte'. Het missionaire leven wordt in de CGK gezien als vrucht van het werk van God.

 

Na de opening door de rector leest de promovendus het formulier voor de verdediging voor. In ongeveer tien minuten presenteert hij zijn proefschrift.

Professor Marchal stelt de eerste vragen vanuit Zuid-Afrika via een video-verbinding. Daarna worden vragen gesteld door verschillende hoogleraren.

 

Na de deliberatie kan de rector de uitslag bekend maken. Dr. Jan van 't Spijker is het in het vervolg.

 

Vanaf deze plaats een hartelijke gelukwens met dit mooie resultaat! Binnenkort volgt een recensie van het proefschrift.

 

Jurrian Oosterbroek, Dronten

 

 

 


Commentaar

  • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

    In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....