Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken.
De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Daarnaast komen vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie veel voor. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes.
Maar liefst zeventig procent van alle mensen met dementie heeft alzheimer. Naarmate de ziekte erger wordt, krijgt iemand steeds meer moeite met dagelijkse vaardigheden. Veelvoorkomende symptomen zijn geheugenstoornissen, moeite met alledaagse handelingen, veranderingen in karakter en gedrag, en problemen met taal. In het begin van deze ziekte zijn de verschijnselen vaak niet duidelijk aanwezig. De verschijnselen worden duidelijker naarmate de dementie erger wordt. Sommige mensen met alzheimer gaan snel achteruit. Anderen hebben nog lang een redelijk gewoon leven.
Bij alzheimer gaan zenuwcellen in de hersenen kapot doordat bepaalde eiwitten zich ophopen in de zenuwcellen. Ook kunnen bepaalde vezels zich in de cellen ophopen. Deze ophopingen verstoren de onderlinge communicatie.
De cijfers liegen er niet om: 1 op de 5 mensen krijgt dementie en zelfs 1 op de 3 vrouwen. Dat betekent helaas dat we er allemaal mee te maken krijgen. Zelf of bij een dierbare.
Er is veel onderzoek nodig naar alzheimer en andere vormen van dementie. Dit geeft ons steeds betere inzichten in de oorzaken van dementie, preventie, behandeling en ondersteuning. Alzheimer Nederland stimuleert en financiert onderzoek op verschillende manieren.
Maar daarvoor is geld nodig. De jaarlijkse collecteweek van Alzheimer Nederland speelt hierbij een belangrijke rol. Help jij ook mee? In 2021 vindt de collecteweek plaats van 7 tot en met 13 november.
Zie voor meer informatie: www.alzheimer-nederland.nl
Nel Noppe, Leeuwarden