Vroeger werd er nogal eens gediscussieerd over het luisteren naar zogenaamd wereldse muziek. Dat was best gevaarlijk, zo was de heersende mening in de kerk. Ik heb dat altijd jammer gevonden – ik ben gek op allerlei wereldse muziek. En net zoals bij wereldse literatuur vind ik ook in wereldse muziek allerlei beelden, gedachten en schitterende verwoordingen van allerlei geloofszaken. Qua stijl is de wereldse muziek de kerk binnengekomen met de Opwekkingsliedjes. Of er daarmee ook anders gedacht wordt over de inhoud van wereldse muziek, dat weet ik niet zo goed. Ik vermoed van niet. In ‘onze kringen’ is er weinig begrip voor dominees die TOP-2000-kerkdiensten beleggen.
Corjan Matsinger, lang in dienst geweest van Youth for Christ en nu religieus trendwatcher en docent godsdienst, schrijft er in elk geval een boek over. Een boek vol met wereldse muziek waar een geestelijke boodschap uit te halen is. Van muziek van Leonard Cohen, U2, Madonna, Bob Marley en ga zo maar door. Er zijn afspeellijsten van Bijbelpop en er is een eindeloze hoeveelheid van verhalen, vondsten, teksten en ideeën. Of je het met Matsinger eens bent, weet ik niet. Maar dat hij gepassioneerd is – dat is duidelijk. Ik mis in zijn hele boek wel de Nederlandstalige muziek. Als je het hebt over U2, mag je Stef Bos ook wel noemen wat mij betreft. En er is nog veel meer. Maar goed, dat heeft met persoonlijke smaak te maken. Het boek is inspirerend en ik denk dat je via de muziek een heel mooie ingang hebt bij mensen die niet openstaan voor Bijbelteksten – ik kan me voorstellen dat een godsdienstdocent bijvoorbeeld op deze manier gemakkelijker tot een geloofsgesprek komt met zijn leerlingen.
En… ik weet dat velen het er niet mee eens zijn, maar bij mezelf denk ik toch – misschien kunnen wel veel meer met een TOP-2000. Niet dat je er kerkdiensten voor moet beleggen, maar wereldse muziek kan heel bruikbaar zijn. Op catechisatie, maar ook in de preek.
Wouter Moolhuizen, Hoogeveen
Corjan Matsinger, Heilige herrie. Geloven in de popmuziek. Buijten & Schipperheijn Motief: Amsterdam 2020, 160 blz., € 16,90, ISBN 9789463691017