Mijn naam is Myrna. Ik ben twintig jaar en ik ga al sinds de zomer van 2016 mee met stichting Wegwijzerkampen. In 2016 ging ik voor het eerst met een grote groep vriendinnen van de kerk mee op tienerkamp. De drie keer dat ik op tienerkamp ben geweest heb ik veel mensen ontmoet die het christelijk geloof delen. Met sommigen van hen heb ik diepgaande relaties opgebouwd, die nog altijd voortduren en erg belangrijk voor mij zijn. Kamp is voor mij altijd een veilige plek geweest om te praten over het geloof. Hier heb ik dan ook veel geleerd over het geloof en mijzelf. Omdat kamp voor mij altijd een fijne ervaring was, besloten ik en een vriendin, om samen als leiding op kinderkamp te gaan. Dit was voor ons de mogelijkheid om Gods woord te verkondigen aan een nieuwe generatie. Gedurende één week verandert er namelijk veel, met de kinderen, de groep in zijn geheel en met jouzelf.

Aan het begin van elke kampweek moet iedereen nog erg wennen aan elkaar en de omgeving, maar aan het einde van de week heb je een echte band met elkaar opgebouwd. Lezen over de verhalen van God en hierover spreken is erg belangrijk, omdat dit jouw relatie met God sterker maakt. Doordat er elke dag verhalen verteld worden en hierover gepraat wordt, is er veel ruimte om God en elkaar te leren kennen. Niet ieder kind heeft echter dezelfde achtergrond. Sommige kinderen horen/leren voor het eerst over God en de Bijbel. Dat is vaak het geval met vluchtelingenkinderen of kinderen die mee gaan via de stichting Gave. Voor anderen is het de normaalste zaak van de wereld. Door de bijbelse uren, waar Bijbelverhalen verteld worden, leren de kinderen al snel iets over God. Tijdens de stille tijd gaan we hier verder over in gesprek. We bespreken de verhalen door na te denken over de persoon in het verhaal en hoe wij zouden handelen in die situatie. Of we kijken naar momenten waarop wij zelf met het thema te maken hebben gehad. Het delen van ervaringen is altijd interessant en leerzaam, want in deze gesprekken vinden we gelijkenissen of verschillen in karakter en ervaringen. Voor ieder kind is er de mogelijkheid om mee te doen en wordt er rekening gehouden met zijn/haar kennis.

Naast het religieuze aspect van Wegwijzerkampen zijn er veel sportieve, creatieve en inhoudelijke activiteiten. Ieder kamp wordt er bijvoorbeeld een hike gelopen. De hike is een leuke manier om elkaar te leren kennen, want er is veel tijd om te praten en opdrachten te doen tijdens het lopen. Daarnaast is de hike een tijd waar onderlinge grapjes en herinneringen tussen groepjes ontstaan. Verder spelen we spelletjes in het bos of op het veld. Een persoonlijke favoriet is het smokkelspel, want hierbij moeten de kinderen de leiding te slim af zijn en hun buit veilig aan de overkant brengen. Het is een spel waarbij samenwerking, snelheid en slimme oplossingen erg van pas komen. Soms kan je bij dit spel beter slim dan sterk zijn.

Natuurlijk houdt niet iedereen evenveel van sporten dus zijn er ook rustigere activiteiten. Een paar keer per week is er tijd voor workshops. Er zijn verschillende soorten workshops waaronder knutsel-workshops. Een paar voorbeelden hiervan zijn het maken van hoedjes of versieren van T-shirts. Andere workshops houden zich bezig met drama, muziek of een ander spel. Alle workshops zijn bedacht rondom een thema. Om nog eens extra aandacht te besteden aan het thema hebben we één speciale themadag. Op de themadag mag iedereen zich de hele dag verkleden, met betrekking tot het thema natuurlijk. Verder spelen we spelletjes, knutselen we en hebben we een maaltijd die in het teken van het thema staan.

Het leuke aan Wegwijzerkampen is dat elke week en elk jaar anders is. De grote groepen kinderen en leiding komen vanuit heel Nederland en hebben allemaal een andere achtergrond. Ondanks onze verschillen hebben we een gezamenlijk doel om er een hele leuke week van te maken. Het is hard werken om als leiding verschillende activiteiten voor te bereiden en uit te voeren, maar het is het zeker waard. Aan het einde van elke dag heb je weer iets betekend voor de kinderen. De kinderen dragen hier zeker hun steentje aan bij. De vrolijkheid van de kinderen en enthousiasme voor spelletjes, workshops en bijbelse uren maakt het harde werk zeker waard.

Af en toe zijn er momenten tijdens zo’n week die nog net even indrukwekkender zijn. Aan het einde van de week kun je echt verandering in de kinderen zien. Soms is er een kind dat niet eerder over God had gehoord, maar nu nieuwsgierig is geworden en vragen stelt. Ze is geïnteresseerd geraakt in de Bijbel met al zijn verhalen en wil alsmaar meer weten. Dit is één van de supermooie dingen aan kamp, je ziet echt Gods werk door jou, naar hen en uiteindelijk in hen. Je mag het begin van een relatie met God zien ontstaan. Dat is echt onbetaalbaar! Ik merk dat door de jaren heen mijn relatie met God veel sterker geworden is en hier hebben de verschillende jaren met Wegwijzerkampen zeker aan bijgedragen.

Myrna de Jong, Oud-Beijerland


Commentaar

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

  • Convent 2024-02-22 17:59:53

    Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...