Dit boekje ligt – ik zeg het eerlijk – al een aardige tijd op mijn bureau. Omdat ik het regelmatig even pak en erin blader. En dan leg ik het weer neer, omdat ik met van alles en nog wat bezig ben. En toch pak ik het regelmatig. Want het wijst op een mooie manier een aantal Bijbelse kernwoorden aan die alles te maken hebben met het christen-zijn vandaag. Oftewel, met het getuigend christen-zijn vandaag. Dat weten we immers: een christen is een getuige. Hij of zij weet waar het in het evangelie over gaat.
En hij of zij weet wat er dan allemaal te vertellen is. In en door het evangelie dat ons gepredikt is zijn we erbij komen te staan; zijn we getuigen geworden. Nee, geen oog- en oorgetuigen, zoals de discipelen dat waren, maar toch: door hun getuigenis heen zijn ook wij getuigen geworden. En getuigen zijn er om de dingen waarvan zij getuigen zijn door te geven. Daar kan dit boekje goed bij helpen. Het is geschreven voor missionaire werkers, en het wil drie dingen onder de aandacht brengen. Allereerst wil het brengen tot een grondig lezen van de Bijbel. Dat heb je als missionair werker echt nodig, dat je goed weet wat de Bijbel zegt. Vervolgens wil het boek helpen om Bijbelse kernwoorden te verstaan in het licht van zending en evangelisatie. Het wordt met zoveel woorden gezegd in het Woord vooraf: ‘Gods woorden klinken tegen de achtergrond van Zijn bewogenheid tot behoud van zondaren.’ Wat de Bijbel in de besproken kernwoorden duidelijk maakt ‘roept om vertolking onder de volken.’ In de derde plaats willen de auteurs de kernwoorden ‘verbinden met gereformeerde theologie,’ om te laten zien dat datgene wat we belijden aansluit bij het Bijbels spreken. Maar ook om te laten zien dat het gereformeerd belijden ertoe doet.
Heel wat kernwoorden komen langs, waarbij het ene hoofdstuk makkelijker te lezen valt dan het andere. Dat hangt samen met de thema’s die aan de orde worden gesteld. Die thema’s zijn gebundeld rond zeven hoofdthema’s: God, de wereld, de heilsgeschiedenis, de verlossing, het Woord, de kerk, en de ziel. Duidelijk is dat de auteurs inzetten vanuit hun eigen theologische context. Er is een lijn naar de zending van de Gereformeerde Gemeenten. Juist die lijn echter zorgt voor een bespreking van de kernwoorden die aandacht geeft aan de specifieke context waarin ze tot klinken worden gebracht. Daarbij verwerken de auteurs de frisse kijk die in zendingssituaties soms een hernieuwd zicht geeft op wat al eeuwenlang gezegd werd en wordt. En de ontmoeting met mensen uit andere religies zet ook regelmatig stevig aan het denken.
Aan het eind van elk hoofdstuk zijn een aantal studievragen opgenomen. Dat maakt het boekje ook goed bruikbaar voor kringen die dieper door willen praten over de kernwoorden waarin het evangelie vervat ligt.
Het boekje ligt al geruime tijd op mijn bureau. Vandaar keek en kijkt het me af en toe aan. Nu breng ik het – wel wat laat – onder de aandacht. En beveel ik het aan.
Jan van ’t Spijker, Hoogeveen
Elco van Burg, Jan van Doleweerd & Dick Kroneman, Bewogen met de wereld. Bijbelse kernwoorden voor missionaire theologie. Serie Theologische Thema’s, Uitgeverij Labarum Academic: Apeldoorn 2018, 285 blz., € 19,95, ISBN 978 9402 9063 56